ŠERÝ, Omar a Petr ZVOLSKÝ. Genetika alkoholismu I: Rodinné a adopční studie a studie dvojčat. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: ČLS J.E. Purkyně, 2001, roč. 97, č. 7, s. 332-335. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Genetika alkoholismu I: Rodinné a adopční studie a studie dvojčat
Název anglicky Genetics of Alcoholism: Familiar, Adoption and Twin Studies
Autoři ŠERÝ, Omar a Petr ZVOLSKÝ.
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, ČLS J.E. Purkyně, 2001, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/01:00005065
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky alcoholism; familiar studies; adoption studies; twin studies; heritability
Štítky adoption studies, alcoholism, familiar studies, heritability, twin studies
Změnil Změnil: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D., učo 18120. Změněno: 17. 12. 2001 18:56.
Anotace
Autoři podávají přehled o výsledcích klasických i novějších studií uvedených typů u alkoholizmu a to v současném referátu z hlediska genealogie, epidemiologie a statistického zpracování. Důraz je kladen na kritiku metodologie (velikost studovaných souborů atd.), čtenář dostává možnost posoudit věrohodnost výsledků všech těchto studií. V závěru článku jsou diskutovány po obsahové stránce pojmy genetické dispozice k závislosti a faktory prostředí. V dalších referátech (Genetika alkoholizmu II. a Genetika alkoholizmu III.) bude podán přehled všech asociačních studií, které byly do současnosti v souvislosti s alkoholizmem provedeny. V těchto referátech bude upozorněno především na některé závažné metodické nedostatky známých a široce citovaných studií.
Anotace anglicky
The authors present the review about the results of classic and newer studies of quoted types with alcoholism, in the present review [I], essentially from the point of view of genealogical, epidemiological and statistical elaboration. In this review the critical attitude towards methodology (the extent of studies groups etc.) is underlined to enable the reader to evaluate the quality of all these studies. In the concluding part of the review there is discussed the categorical content of terms genetic disposition to the dependence and the factors of the environment. In the following reviews [Genetics of alcoholism II. and Genetics of alcoholism III.] the authors will present the overview of main association studies, which were performed in the relationship to the alcoholism. In these reviews authors will pinpoint some serious methodological defects in many well known and often quoted studies.
Návaznosti
NF5991, projekt VaVNázev: Genetika závislostí: zjišťování vztahu polymorfizmů kandidátních genů k alkoholizmu
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Genetika závislostí: zjišťování vztahu polymorfizmů kandidátních genů k alkoholizmu
NF6520, projekt VaVNázev: Klinické a molekulárně-biologické koreláty hyperkinetické poruchy v dětském věku
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Klinické a molekulárně-biologické koreláty hyperkinetické poruchy v dětském věku
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 00:27