BRLEJOVÁ, Zuzana, Jiří PINKAS, Jan KRATOCHVÍL a Herbert W ROESKY. Příprava nových metalosilikátových sloučenin. In Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická. s. 359. ISSN 0009-2770. 2002.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příprava nových metalosilikátových sloučenin
Název anglicky Synthesis of new metallosilicate compounds
Autoři BRLEJOVÁ, Zuzana (203 Česká republika), Jiří PINKAS (203 Česká republika, garant), Jan KRATOCHVÍL (203 Česká republika) a Herbert W ROESKY (276 Německo).
Vydání Praha, Chemické listy, s. 359-359, 2002.
Nakladatel Česká společnost chemická
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10402 Inorganic and nuclear chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.336
Kód RIV RIV/00216224:14310/02:00006497
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISSN 0009-2770
Klíčová slova anglicky metallosilicates; building blocks
Štítky building blocks, metallosilicates
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jiří Pinkas, Ph.D., učo 627. Změněno: 21. 1. 2014 23:42.
Anotace
Metalosilikáty nacházejí široké uplatnění v různých odvětvích průmyslu. Používají se jako katalyzátory, molekulová síta a adsorbenty. Nevýhodou těchto sloučenin je ovšem jejich nerozpustnost, která vylučuje zkoumání a určení mechanizmu jejich působení např. pomocí roztokové NMR spektroskopie. Proto se v posledních letech objevuje snaha o syntézu analogických sloučenin rozpustných v běžných organických rozpouštědlech. Dobrým řešením se ukazují být molekulární metalosilikátové sloučeniny, které mají kubickou základní stavební jednotku. Tyto sloučeniny se připravují například reakcemi silantriolů, což jsou sloučeniny typu RSi(OH)3 (R = organický substituent) se sloučeninami typu M(OR)n nebo RMCl3 (R = organický substituent, M = prvek jiný než Si, n = 3, 4). Obecně jsou silantrioly poměrně nestálé, stabilizují se objemným organickým substituentem. Nejvíce se proto při těchto reakcích využívají silantrioly s N-substituovaným anilininem jako organickým substituentem. V současné době je již známo velké množství sloučenin tohoto kubického typu. Pravděpodobně nejprozkoumanější je oblast alumosilikátů, kterých je známo velké množství. U velké části těchto sloučenin je také prokázána jejich katalytická aktivita. Jako výchozí silantriol jsme použili N-trimethylsilyl-N-trihydroxysilyl-2,6-diisopropylanilin a podrobili jsme jej reakcím s různými sloučeninami fosforu, křemíku, titanu a boru. Připravili jsme řadu metalosilikátových sloučenin kubického typu obecné vzorce [RSi(O)3MR]4. Tyto sloučeniny jsme charakterizovali pomocí NMR spektroskopie, hmotnostní spektrometrie a elementární analýzy.
Anotace anglicky
Metallosilicates find widespread application in chemical industry as catalysta, molecular sieves, and adsorbents. Molecular metallosilicates with cubic core can be prepared from silanetriols RSi(OH)3 (R = organic substituent)and alkoxides M(OR)n or chlorides RMCl3. We employed N-trimethylsilyl-N-trihydroxysilyl-2,6-diisopropylaniline and prepared a series of cubäne-like compounds [RSi(O)3MR]4 and characterized them by NMR spectroscopic methods, elemental analysis, and mass spectrometry.
Návaznosti
GA203/01/1533, projekt VaVNázev: Nové bezvodé metody přípravy fosfátových, silikátových, hybridních a oxidických materiálů
Investor: Grantová agentura ČR, Nové bezvodé metody přípravy fosfátových, silikátových, hybridních a oxidických materiálů
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 17:52