ČERNOHORSKÁ, Lenka a Miroslav VOTAVA. Biofilmy a jejich význam v lékařské mikrobiologii. Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2002, roč. 51, č. 4, s. 161-164. ISSN 1210-7913.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biofilmy a jejich význam v lékařské mikrobiologii
Název anglicky Biofilms and their importance for medical microbiology
Autoři ČERNOHORSKÁ, Lenka (203 Česká republika) a Miroslav VOTAVA (203 Česká republika, garant).
Vydání Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie. Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2002, 1210-7913.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/02:00012141
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky biofilm - planktonic growth - extracellular matrix - adherence to surfaces - quorum-sensing - resistance to antibiotics - chronic infections - persistent infections - plastic devices
Změnil Změnila: MUDr. Lenka Černohorská, Ph.D., učo 15927. Změněno: 26. 6. 2009 07:08.
Anotace
Mikroorganismy mají schopnost adherovat na různé povrchy a tvořit na nich trojrozměrnou strukturu, biofilm. Mikrobiální buňky v biofilmu vykazují odlišné vlastnosti i chování než mají buňky planktonické. Důležitou roli zde hrají mezibuněčné signalizace typu quorum-sensing. Bakterie jsou schopny se z biofilmu opět uvolňovat. Biofilm tvořený na povrchu medicinsky důležitých pomůcek, jako jsou katétry močové i intravenózní, umělé chlopně a jiné implantáty, umožňuje vznik chonických močových infekcí, katétrových sepsí, endokarditid aj. Navíc se mikroby rostoucí v podobě biofilmu vyznačují zvýšenou odolností vůči obranným mechanismům, jakož i zvýšenou rezistencí vůči účinkům antibiotik.
Anotace anglicky
Microorganisms are able to adhere to various surfaces and to form there a three-dimensional structure known as biofilm. In biofilms, microbial cells show characteristics and behaviours different from those of plankton cells. Intercellular signalisations of the quorum-sensing type regulate interactions between members of the biofilm. Bacteria embedded in the biofilm can escape and form planktonic forms again. Bacteria adhere also to medically important surfaces such as catheters, either urinary or intravenous ones, artificial heart valves, ortrhopedic implants and so on and contribute to device-related infections like cystitis, catheter-related sepsis, endocarditis etc. Once a biofilm has been established on a surface, the bacteria harboured inside are less exposed to the host's immune response and less susceptible to antibiotics.
Návaznosti
NI6818, projekt VaVNázev: Tvorba biofilmu u mikrobů izolovaných z klinického materiálu : využití jejího průkazu v praxi
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Tvorba biofilmu u mikrobů izolovaných z klinického materiálu : využití jejího,průkazu v praxi
VytisknoutZobrazeno: 19. 3. 2024 08:33