ČERNOCHOVÁ, Pavlína a Karin KAŇOVSKÁ. Radiologická diagnostika retinovaného stálého horního špičáku - I. část - typy rentgenových snímků. Ortodoncie. Olomouc: Česká ortodontická společnost, 2002, roč. 11, č. 3, s. 30-39. ISSN 1210-4272.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Radiologická diagnostika retinovaného stálého horního špičáku - I. část - typy rentgenových snímků
Název anglicky Radiological diagnostics of impacted permanent maxillary canine - Part I - different radiographs
Autoři ČERNOCHOVÁ, Pavlína a Karin KAŇOVSKÁ.
Vydání Ortodoncie, Olomouc, Česká ortodontická společnost, 2002, 1210-4272.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky impacted canine; radiographic examination; periapical radiograph; occlusal radiograph; orthopantomogram
Štítky impacted canine, occlusal radiograph, orthopantomogram, periapical radiograph, radiographic examination
Změnil Změnila: doc. MUDr. Pavlína Černochová, Ph.D., učo 45465. Změněno: 29. 11. 2002 10:34.
Anotace
Diagnostika retinovaného stálého horního špičáku je založena na kombinaci klinického a radiologického vyšetření. Množství informací získaných z klinického vyšetření je různé, proto bývá doplněno radiologickým vyšetřením, jehož úkolem je poskytnout komplexní informaci o skutečné poloze a morfologii retinovaného stálého horního špičáku a o jeho vztahu k okolním stálým zubům a k okolním anatomickým strukturám. Na základě těchto informací je možné rozhodnout o nejvhodnější možnosti léčby. Cílem tohoto sdělení je podat přehled o jednotlivých typech rentgenových snímků, používaných v diagnostice retinovaného stálého horního špičáku. Jsou uvedeny jejich výhody a nevýhody, resp. omezení.
Anotace anglicky
Diagnostics of impacted permanent maxillary canine is based on the combination of clinical and radiological examination. Information obtained through clinical examination is varied, therefore it is usually complemented with radiological examination which gives complex information on the actual position and morphology of an impacted permanent maxillary canine and on its relation to the surrounding permanent teeth and anatomical structures. On the basis of such information it is then possible to decide sbout the most suitable way of treatment. The aim of this report is to give a survey of different types of radiographs used in the diagnostics of impacted permanent maxillary canine. The relative merits of these techniques as well as their limitations are discussed.
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 01:48