PAVLÍKOVÁ, Eva, Lenka LACINOVÁ a Jan ŠIRŮČEK. Temperament kojence a batolete ve vztahu k utváření výchovných postojů u matek. In Utváření a vývoj osobnosti (Psychologické, sociální a pedagogické aspekty). Vydání první. Brno: Barrister&Principal-studio, 2002, s. 55-73. Psychologie, 1. ISBN 80-85947-83-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Temperament kojence a batolete ve vztahu k utváření výchovných postojů u matek
Název anglicky Relations between little child temperament and mothers childrearing practices
Autoři PAVLÍKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant), Lenka LACINOVÁ (203 Česká republika) a Jan ŠIRŮČEK (203 Česká republika).
Vydání Vydání první. Brno, Utváření a vývoj osobnosti (Psychologické, sociální a pedagogické aspekty), s. 55-73, Psychologie, 1, 2002.
Nakladatel Barrister&Principal-studio
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/02:00006740
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-85947-83-8
Klíčová slova anglicky child; toddler; temperament; mother; childrearing practices
Štítky child, childrearing practices, mother, temperament, toddler
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Lenka Lacinová, Ph.D., učo 6087. Změněno: 17. 6. 2009 09:23.
Anotace
Kapitola shrnuje výsledky výzkumu, které jsou součástí studie ELSPAC (The European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood). Zaměřili jsme se na analýzu výpovědí žen-nastávajících matek (a později matek kojenců a batolat) o jejich výchovných postojích a názorech na výchovu malých dětí. Temperament dítěte byl sledován pomocí standardizovaných Careyho škál. Hlavním zjištěním je, že výchovné názory nejmarkantněji ovlivňuje skutečnost narození dítěte a reálná péče o ně a konkrétní projevy jeho temperamentu. Kapitola obsahuje též shrnutí dosavadních teorií temperamentu a návrh nového modelu, jehož metaforickým ztvárněním je Aesculus Hippocastanum L.
Anotace anglicky
Paper summarises the results of a study which is a part of The European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood (ELSPAC). We analysed statements of women-expectant mothers (and mothers of sucklings and toddlers later on) about their beliefs and attitudes towards the education of small children. We focused on the relationship between mother's attitudes and the child's temperament. Child temperament was measured by the standardised Carey scales. The main finding is that the educational beliefs are most significantly influenced by the birth of a child, actual caring for the child, and the actual manifestations of the child's temperament.
Návaznosti
LN00A023, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 04:51