MICHALČÁKOVÁ, Radka a Martin JELÍNEK. Sourozenecká konstelace a osobnost. In Děti, mládež a rodiny v období transformace. Brno: Barrister&Principal, 2002, s. 174-187. ISBN 80-86598-36-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sourozenecká konstelace a osobnost
Název anglicky Sibling constellation and personality
Autoři MICHALČÁKOVÁ, Radka (203 Česká republika, garant) a Martin JELÍNEK (203 Česká republika).
Vydání Brno, Děti, mládež a rodiny v období transformace, s. 174-187, 2002.
Nakladatel Barrister&Principal
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/02:00006905
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-86598-36-5
Klíčová slova anglicky Sibling constellation
Štítky sibling constellation
Změnil Změnila: PhDr. Radka Neužilová Michalčáková, Ph.D., učo 478. Změněno: 11. 12. 2002 11:19.
Anotace
Poster se zaměřuje na problematiku sourozeneckých konstelací, zamýšlí se nad významností tohoto faktoru v životě jedince, který má svůj určitý vliv na formování jeho osobnosti. Specifickým činitelem působícím na vývoj osobnosti dítěte v rámci rodinného prostředí jsou jeho sourozenci. Pro nového člena rodiny představují první jedince dětského věku se kterými se setkává, poskytují mu sociální kontakty zcela odlišného charakteru (princip souřadnosti), než které si vytváří se svými rodiči (princip nadřazenosti, autority). Sourozenecká pozice, jakou dítě mezi svými sourozenci zaujímá, zvyšuje pravděpodobnost rozvoje určitých osobnostních charakteristik a projevů chování, které mohou být trvalého charakteru a projevovat se v průběhu celého života daného jedince.
Anotace anglicky
The poster focuses on sibling constellations and their importance for the individual's life and personality. Siblings, as a part of the family environment, have a specific influence on the personality development. For a new family member they are the first people he/she meets, they provide him/her with social contacts of a completely different kind (the coordinate principle) then the relationships with the parents (the supremacy principle). A person's certain birth order increases the probability of developing certain personality traits and behaviours which may be of a permanent nature and last for the whole life of the person.
Návaznosti
LN00A023, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 03:29