ŠMARDA, Jan a David ŠMAJS. Colicins--exocellular lethal proteins of Escherichia coli. Folia Microbiol., 1998, roč. 1998, č. 43, s. 563-587. ISSN 0015-5632.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Colicins--exocellular lethal proteins of Escherichia coli.
Autoři ŠMARDA, Jan a David ŠMAJS.
Vydání Folia Microbiol. 1998, 0015-5632.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.518
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Změnil Změnil: prof. MUDr. David Šmajs, Ph.D., učo 1116. Změněno: 24. 1. 2003 11:43.
Anotace
Colicins are toxic exoproteins produced by bacteria of colicinogenic strains of Escherichia coli and some related species of Enterobacteriaceae, during the growth of their cultures. They inhibit sensitive bacteria of the same family. About 35% E. coli strains appearing in human intestinal tract are colicinogenic. Synthesis of colicins is coded by genes located on Col plasmids. Until now more than 34 types of colicins have been described, 21 of them in greater detail, viz. colicins A, B, D, E1-E9, Ia, Ib, JS, K, M, N, U, 5, 10. In general, their interaction with sensitive bacteria includes three steps: (1) binding of the colicin molecule to a specific receptor in the bacterial outer membrane; (2) its translocation through the cell envelope; and (3) its lethal interaction with the specific molecular target in the cell. The classification of colicins is based on differences in the molecular events of these three steps.
VytisknoutZobrazeno: 13. 12. 2019 01:06