MACHÁLKA, Milan a Jiří VANĚK. Wykorzystanie cementu glassionomerowego w chirurgii kostnej (Využití glasionomerního cementu v kostní chirurgii). Inzynieria stomatologiczna - biomaterialy. Ustron, Polsko: Polskie towarzystwo inzynierii stomatolo, 2002, č. 1, s. 10; 12, 3 s. ISSN 1644-04020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Wykorzystanie cementu glassionomerowego w chirurgii kostnej (Využití glasionomerního cementu v kostní chirurgii)
Název anglicky Use of glassionomer cement in bone surgery
Autoři MACHÁLKA, Milan a Jiří VANĚK.
Vydání Inzynieria stomatologiczna - biomaterialy, Ustron, Polsko, Polskie towarzystwo inzynierii stomatolo, 2002, 1644-04020.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky bone surgery; biocompatible cement; glassionomer cement
Štítky biocompatible cement, bone surgery, glassionomer cement
Změnil Změnila: Ing. Alena Franková, učo 619. Změněno: 28. 2. 2003 14:39.
Anotace
Ověřené vlastnosti glasionomerního cementu jako kostního tmelu splňuje materiál Inocem (výrobce firma Ionos Seefeld). Osvědčil se v chirurgii středního ucha při spojování ušních kůstek i jako implantační materiál u defektů lební klenby. V dentoalveolární chirurgii jej lze užívat k retrográdnímu uzávěru kořene po resekci hrotu i jako výplně kostního defektu v periapikálním prostoru. Spojením jeho dobrých vazebních vlastností ke kosti i kovu jej užívaváme při osteosyntéze k fixaci kostních dlah namísto šroubů v oblasti anatomicky pro fixaci nepříznivých gracilitou kostí i jako implantátů do čelisti. Způsob přípravy cementu a jeho balení umožňuje sterilní přípravu v přesném dávkování s délkou aplikace do 7 minut před zatuhnutím.
Anotace anglicky
The required properties of glassionomer cement as a bone cement are met by the material Ionocem (produced by Ionos Seefeld Co.). It proved useful in surgery of the middle ear for repair of the ossicles and as implantation material in defects of the cranium. In dentoalveolar surgery it can be used for retrograde occlusion of the root after resection of the cusp and as a filling of bone defect in the pariapical space. By combining its favorable binding qualities with bone and metal the authors use it both for osteosynthesis for fixation of bone splints instead of screws in areas not suited for fixation due to the gracility of bones, and for jaw implants, as well. The praparation of the cement and its packing makes sterile preparation incl. accurate dosage possible with a period of administration up to 7 minutes before setting.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:26