KATRŇÁK, Tomáš. Sociální a kulturní reprodukce společnosti v teoretické perspektivě. Sociológia. Bratislava: Sociologický ústav SAV, roč. 35, č. 1, s. 61-76. ISSN 0049-1225. 2003.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální a kulturní reprodukce společnosti v teoretické perspektivě
Název anglicky Social and Cultural Reproduction in Theoretical Perspective
Autoři KATRŇÁK, Tomáš (203 Česká republika, garant).
Vydání Sociológia, Bratislava, Sociologický ústav SAV, 2003, 0049-1225.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.115
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00008611
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000181022400003
Klíčová slova anglicky reprodukce; sociální; kulturní; nerovnost; vzdělání
Štítky kulturní, nerovnost, reprodukce, sociální, vzdělání
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Tomáš Katrňák, Ph.D., učo 7150. Změněno: 2. 1. 2007 14:26.
Anotace
Tato přehledová stať představuje škálu odpovědí na jednu za základních otázek sociologie: proč společnost přetrvává z jedné generace na druhou, proč se sociální struktura reprodukuje? Představuje jednotlivé autory a jejich odpovědi. Konkrétně je představena koncepce sociální reprodukce Louise Althusera, Samuela Bowlese a Herberta Gintise, Melvina Kohna (tito autoři vycházejí z Marxe a z levicově orientovaných myslitelů a říkají, že škola je nástrojem státu k udržení třídní struktury společnosti). Dále je představena koncepce kulturní reprodukce, s níž pracují Basil Bernstein, Shirley Brice Heathová, Paul Willis a Jay MacLeod (popisují kulturní odlišnosti prostředí, z nichž děti do školy přicházejí, a ukazují, jak se tyto odlišnosti promítají do jejich školního výkonu). Uprostřed mezi těmito dvěma tábory autorů se nachází Pierre Bourdieu, který zdůrazňuje jak roli rodinného zázemí, tak roli školy.
Anotace anglicky
This article is the review of the theories dealing with the social and the cultural reproduction of society. Firstly the author defines the concept of social reproduction as well as the concept of cultural reproduction and delimits the differences between them. Afterwards he divides the writers, which deal with the social reproduction (Louis Althuser, Samuel Bowles, Herbert Gintis and Melvin Kohn), and the writers, which deal with the cultural reproduction (Basil Bernstein, Shirley Brice Heath, Paul Willis and Jay MacLeod). Between these two groups of authors is situated Pierre Bourdieu's argument, which take into consideration both of these types of reproduction. Finally the main body of the article describes the arguments of these writers and compare their weak and strong points.
Návaznosti
MSM 142300002, záměrNázev: Děti, mládež a rodina v transformaci (Akronym: MLADĚRO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Děti, mládež a rodina v transformaci
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 19:37