MAREŠ, Petr. Sňatkový trh - koncepty a modely: východisko výzkumu reprodukce rodin. In Modernizace a česká rodina. Brno: Barrister&Principal, 2003, s. 75-97. ISBN 80-86598-61-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sňatkový trh - koncepty a modely: východisko výzkumu reprodukce rodin
Název anglicky The Marriage Market - Concepts and Models: Basis for Research on the Reproduction of Families
Autoři MAREŠ, Petr (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Modernizace a česká rodina, s. 75-97, 2003.
Nakladatel Barrister&Principal
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Finsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00009341
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-86598-61-6
Klíčová slova anglicky marriage market; strategies; marriage; cohabitation; singles
Štítky cohabitation, Marriage, marriage market, singles, strategies
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Mareš, CSc., učo 2193. Změněno: 16. 12. 2003 14:46.
Anotace
Jedním z velkých témat sociologie jsou otázky reprodukce sociální stratifikace a uvnitř tohoto tématu ekonomické, sociální a kulturní zdroje vzdělanostních nerovností a determinanty životního úspěěchu. Tak jak se reprodukují celé společnosti, reprodukují se i rodiny, ale mohli bychom tento výrok i obrátit a to také chceme udělat. Jetliže se podíváme, jak se v rodině reprodukují sociální nerovnosti, mohli bychom si položit otázku, jak se reprodukuje samotná rodina jako sociální instituce skrze chování jedinců; na sňatkovém trhu. Zkoumat reprodukční strategie jako flexibilní praktiky jež následují, ale i překračují zvykem, veřejným míněním či sociálními normami daná a sociální kontrole podrobená pravidla jednání a někdy je i modifikují či tvoří. Stať je přehledem možných směrů takovéhoto výzkumu.
Anotace anglicky
One of the greatest topics in sociology is the question of the reproduction of social stratification and, within it, economic, social, and cultural sources of educational inequality and determinants of life success. Just as entire societies are reproduced, so are families, but that statement can be turned around, which is one of the goals of this paper. Before inspecting how social inequality is reproduced in families, it is necessary to raise the question of how the family reproduces itself as a social institution through the behaviour of individuals on the marriage market. Researching reproduction strategies as flexible practices which follow and break customs, public opinion, or social norms, fixed and social control detailed rules of action and sometimes also modify or create. The paper presents an overview of possible directions for this type of research.
Návaznosti
MSM 142300002, záměrNázev: Děti, mládež a rodina v transformaci (Akronym: MLADĚRO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Děti, mládež a rodina v transformaci
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 16:25