ŠRAMKOVÁ, Dana. Vybrané problémy harmonizace českého daňového práva s právem EU. In Sborník výzkumných prací: Výsledky aproximace českého práva ve srovnání se standardy EU před vstupem do EU. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, 2003. ISBN 80-248-046.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vybrané problémy harmonizace českého daňového práva s právem EU
Název anglicky Selected Issues regarding Reconciliation of the Czech and EC Tax Law
Autoři ŠRAMKOVÁ, Dana.
Vydání Ostrava, Sborník výzkumných prací: Výsledky aproximace českého práva ve srovnání se standardy EU před vstupem do EU, 2003.
Nakladatel Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 80-248-046
Změnil Změnila: JUDr. Dana Šramková, Ph.D., MBA, učo 21991. Změněno: 2. 2. 2004 14:30.
Anotace
V letošním roce byla Poslanecké sněmovně PČR vládou předložena řada návrhů na novelizaci daňových zákonů, přičemž jedním z hlavních důvodů pro tuto vládní iniciativu je blížící se vstup České republiky do Evropských společenství. V tomto příspěvku je zmíněna zejména problematika probíhající novelizace dvou daňových předpisů. V prvním případě se jedná o již schválenou novelu zákona č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty. Hlavním cílem této novely je provést další dílčí kroky (např. snížení výše obratu pro povinnou registraci) ve sblížení českého daňového práva s předpisy EU týkajícími se sladění postupu při vracení daně, konkrétně se Směrnicemi Rady č. 79/1072/EEC a 86/560/EEC. Realizace dalších změn (zejména podle směrnice č. 77/388/EEC) je pak podle důvodové zprávy k uvedené novele plánována až v rámci nového zákona o DPH. Druhá část příspěvku je zaměřena na problematiku novelizace zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. V současné době je v Senátu PČR projednávána novela, jejímž smyslem je mj. do tohoto předpisu implementovat Směrnice Rady č. 90/434/EEC a 90/435/EEC. Ani přijetím této novely však práce našich zákonodárců na zapracování relevantních směrnic do českých daňových zákonů neskončí. Jedním z důvodů je i skutečnost, že před relativně krátkou dobou byly Radou přijaty další dvě směrnice upravující režim zdaňování úroků a licenčních poplatků, které do výše uvedeného vládního návrhu novely zákona o daních z příjmů zahrnuty nebyly.
Anotace anglicky
This year the government submitted to the Chamber of Deputies of the Czech Parliament a number of tax amendment bills. The main reason to this governmental initiative is the oncoming accession of the Czech Republic to the European Union. This contributed paper primarily deals with the current amendments of two tax regulations. The first one is amendment to Act No. 588/1992 Coll., concerning value added tax, which has already been passed. The main objective of this amendment is to take other partial steps (such as turnover amount for compulsory registration) in reconciling Czech tax law with EU regulations associated with the uniform tax return procedure, in particular with Council Directives No. 79/1072/EEC and 86/560/EEC. The explanatory report to the above amendment says that subsequent changes (especially pursuant to Council Directive No. 77/388/EEC) are planned to be made within the new VAT Act. The second part of the paper is focused on the amendment to Act No. 586/1992 Coll., concerning income taxes. At present, the Senate of the Czech Parliament is dealing with the amendment aimed at implementing into this regulation, among others, the Council Directives No. 90/434/EHS and 90/435/EHS. However, passing this amendment our lawmakers' work on the incorporation of relevant guidelines in Czech tax laws will not come to an end. One of the reasons thereto is the fact that the Council has recently passed two directions associated with the taxation of interest and license fees, which were not included in the above bill of income tax amendments.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 11:56