ČERMÁK, Ivo. Psychologie v narativní tónině se vynořila v souvislostech. Československá psychologie. 2003, roč. 2003, č. 6, s. 513-532. ISSN 0001-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psychologie v narativní tónině se vynořila v souvislostech
Název anglicky Psychology in narrative key has emerged in context
Autoři ČERMÁK, Ivo (203 Česká republika, garant).
Vydání Československá psychologie, 2003, 0001-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00009631
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky narrative psychology; narrative turn; narrative metaphor; silent revolution in psychology; history and methodology of psychology
Štítky narrative metaphor, narrative psychology, narrative turn, silent revolution in psychology
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Květon, Ph.D., učo 8622. Změněno: 8. 2. 2004 19:35.
Anotace
Cílem studie je objasnit historické souvislosti narativního myšlení v psychologii, zachytit jeho vývojové etapy, tématické a metodologické verze. Narativní psychologie vzniká pod vlivem lingvistických, filozofických a literárně vědných podnětů, které jsou v článku explorovány. Je zhodnocen přínos Sarbinovy formulace narativní metafory a zachyceny podmínky konstituování narativní psychologie jako svébytného psychologického přístupu, který ve vývoji psychologie představuje narativní obrat či tichou revoluci. Stručně jsou uvedeny přínosy jednotlivých variant narativního přístupu v psychologii - psychoanalytická, sociálně konstruktivistická, kognitivní - i tématická variabilita zájmů narativně orientovaných psychologů - narativní identita, životní příběh, narativní paměť, narativní psychoterapie, narativní výzkum. Autor stati také zachycuje reakci českých a slovenských psychologů na narativní přístup v psychologii a hodnotí ji jako opatrnou a pozvolnou akceptaci. Podle autora vzniká narativní psychologie především jako reakce na metodologickou krizi v psychologii, jako možná vývojová alternativa, která však nepředstavuje radikální negaci vývoje předchozího.
Anotace anglicky
The aim of present study is to illuminate historical background of narrative ideas in psychology, to describe specific periods of their development, and to analyse a different thematic and methodological versions of narrative psychology. The influence of linguistic, philosophical and literal criticism on emergence of narrative psychology is explored. Contribution of Sarbin's narrative root metaphor is appraised. It is argued that narrative psychology arose as a distinctive psychological approach, which could be called as a narrative turn or a silent revolution in the development of psychological ideas. Contributions of main narrative psychological approaches such as psychoanalytical, social-constructionism, and cognitive, are briefly discussed. Variety of thematic focuses - narrative identity, narrative memory, narrative psychotherapy, life-story, and narrative research - is also shortly explored. Response of Czech and Slovak psychologists is described as a slow and cautious acceptance. It is alleged that narrative psychology emerged as a response to crises in psychological methodology, and as a possible developmental alternative, which does not disclaim previous development of psychological ideas radically.
Návaznosti
IAA8025004, projekt VaVNázev: Stabilita, variabilita a predikce psychických charakteristik v dospělosti: navázání na longitudiální výzkum dětí
KSK9058117, projekt VaVNázev: Současná česká společnost a otázky evropské integrace
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 18:24