PANOVSKÝ, Roman, Vladimír KINCL, Jaroslav MELUZÍN, Jiří MAYER a Martin KLABUSAY. Transplantace mononukleárních buněk kostní dřeně nemocným s ischemickou chorobou srdeční. Cor et Vasa. Praha: Česká kardiologická společnost, 2004, roč. 46, Supll 4, s. 68-69. ISSN 0010-8650.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Transplantace mononukleárních buněk kostní dřeně nemocným s ischemickou chorobou srdeční
Název anglicky Transplantation of mononuclear bone marrow cells to patients with coronary artery disease
Autoři PANOVSKÝ, Roman (203 Česká republika, garant), Vladimír KINCL (203 Česká republika), Jaroslav MELUZÍN (203 Česká republika), Jiří MAYER (203 Česká republika) a Martin KLABUSAY (203 Česká republika).
Vydání Cor et Vasa, Praha, Česká kardiologická společnost, 2004, 0010-8650.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00010036
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky stem cells; coronary artery disease
Štítky coronary artery disease, stem cells
Změnil Změnil: doc. MUDr. Roman Panovský, Ph.D., učo 24033. Změněno: 14. 5. 2004 11:52.
Anotace
Transplantace mononukleárních buněk kostní dřeně nemocným s ischemickou chorobou srdeční je relativně nová metoda. Po aplikaci těchto buněk do myokardu lze očekávat zlepšení funkce a perfuze myokardu levé komory diferenciací části implantovaných buněk do myocytů a do buněk tvořících nové kapiláry a cévy. Kromě zlepšení ejekční frakce byl prokázán i příznivý vliv transplantace kmenových buněk na remodelaci levé komory se zachováním silnější stěny v jizvě, zlepšením elasticity jizvy a zabráněním dilatace levé komory. Došlo i ke zmírnění symptomů srdečního selhání a ischemie myokardu. Na histologické úrovni bylo prokázáno méně apoptotických a hypertrofických myocytů v periinfarktové zóně, redukce množství kolagenu, vyšší kapilární denzita a zvýšení množství viabilního myokardu. Přes velké naděje, které tato metoda přináší, stále ještě přetrvává velké množství problémů a nevyřešených otázek. Zatím žádná studie neprokázala dlouhodobé přežívání transplantovaných buněk. Nejistý je i to, zda je lépe aplikovat nediferencované buňky ihned po jejich separaci nebo zda by bylo lépe je nejdříve in vitro namnožit, eventuálně i diferencovat přímo v kardiomyocyty a teprve následně je aplikovat do myokardu. Nadále se hledá ideální aplikační postup buněk do dysfunkčního myokardu. Významným otazníkem zůstává i množství buněk, které je třeba implantovat, například do infarktového ložiska, aby došlo k účinné a pokud možno kompletní regeneraci poškozené tkáně. U nemocných s akutním infarktem myokardu se stále hledá optimální načasování transplantace. Je jisté, že bude muset být vynaloženo ještě hodně lidských sil a finančních prostředků k potvrzení, zda tato metoda dokáže opravdu naplnit naděje do ní vkládané a jakým konkrétním způsobem je třeba ji využít, aby její efekt byl maximální.
Anotace anglicky
The transplantation of mononuclear bone marrow cells into dysfunctional myocardium in patients with coronary artery disease is a new method. After application of these cells, we expected improving of function and perfusion of the left ventricle myocardium. But there is still a lot of unsolved questions and problems. The review on the problem.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:22