BUK, Tomáš, Petr KUBA a Lubomír POPELÍNSKÝ. GRR: Systém pro získávání znalostí v geografických datech. In Sborník konference GIS... Ostrava 2003. Ostrava: VŠB-TUO, Ostrava, 2003, s. 1-11.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název GRR: Systém pro získávání znalostí v geografických datech
Název anglicky GRR: Knowledge Discovery System for Geographical data
Autoři BUK, Tomáš (203 Česká republika), Petr KUBA (203 Česká republika, garant) a Lubomír POPELÍNSKÝ (203 Česká republika).
Vydání Ostrava, Sborník konference GIS... Ostrava 2003, od s. 1-11, 11 s. 2003.
Nakladatel VŠB-TUO, Ostrava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14330/03:00009613
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova anglicky data mining; knowledge discovery; geographical information systems; GRASS; PMML
Štítky data mining, geographical information systems, GRASS, knowledge discovery, PMML
Změnil Změnil: RNDr. Petr Kuba, Ph.D., učo 3933. Změněno: 27. 5. 2004 14:18.
Anotace
GRR je systém pro dolování v geografickém informačním systému GRASS. Skládá se z grafického uživatelského rozhraní, rozhraní pro komunikaci se systémem R a pro komunikaci s vlastním geografickým informačním systémem. Výsledné znalosti jsou vyjádřeny v jazyku PMML, standardu pro reprezentaci výsledků data mining, který je podporován jak nekomerčními systémy pro vyhledávání znalostí v databázích tak velkými firmami. Systém umožňuje vizualizaci znalostí. Systém R jsme rozšířili o metody induktivního logického programování, pomocí kterých je možné generovat klasifikační pravidla v logice prvního řádu a dolovat časté vzory a asociační pravidla. Uživatel může zvolit některou z předdefinovaných úloh nebo vytvořit svou vlastní. Práce se systémem je demonstrována na příkladu.
Anotace anglicky
GRR is a system for mining in geographical information system GRASS (Geographical Resources Analysis Support System). It is composed of graphical user interface, interface for communication with R system and for communication with GIS. Discovered knowledge is expressed in language Predictive Modeling Markup Language (PMML). The system allows visualization of the knowledge. R is a system for data analysis and graphical presentation of results. R provides wide range of statistical methods and machine learning algorithms, e.g. classification, clustering, linear and nonlinear modelling, association rules etc. We extended R system with inductive logic programming methods which allow generating classification rules in first order logic. Moreover, method for mining frequent patterns was added. The paper describes the structure of GRR system and mention its methods for preprocessing and data mining. The example of work with the system is presented.
Návaznosti
MSM 143300003, záměrNázev: Interakce člověka s počítačem, dialogové systémy a asistivní technologie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce člověka s počítačem, dialogové systémy a asistivní technologie
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 15:43