KUKLA, Lubomír, Drahoslava HRUBÁ a Mojmír TYRLÍK. Vztahy kouřících a nekouřících matek k novorozencům. Psychológia a patopsychológia dieťaťa. Bratislava, SR, 2003, roč. 38, č. 4, s. 291-301. ISSN 0555-5574.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vztahy kouřících a nekouřících matek k novorozencům
Název anglicky Relationship of smoking and nonsmoking mothers with their newborn children
Autoři KUKLA, Lubomír (203 Česká republika, garant), Drahoslava HRUBÁ (203 Česká republika) a Mojmír TYRLÍK (203 Česká republika).
Vydání Psychológia a patopsychológia dieťaťa, Bratislava, SR, 2003, 0555-5574.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/03:00018976
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky smoking in pregnancy; mother; father; newborn relationship; child` behavior; ELSPAC
Štítky child` behavior, ELSPAC, father, mother, newborn relationship, smoking in pregnancy
Změnil Změnil: doc. MUDr. Lubomír Kukla, CSc., učo 30125. Změněno: 22. 6. 2009 07:36.
Anotace
V poslední době se množí důkazy o vyšším výskytu různých behaviorálních poruch u dětí i dospělých, jejichž matky kouřily během těhotenství. Předpokládá se, že kouření může působit na nervový systém přímým i nepřímým způsobem. Mezinárodně koordinovaná studie ELSPAC (European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood) poskytuje jedinečnou příležitost sledovat různé faktory vyskytující se v životních podmínkách rodičovských párů v období těhotenství a po narození dítěte a analyzovat je ve vztahu k somatickému a mentálnímu vývoji dítěte a jeho zdravotnímu stavu. Ženy z Brna a okresu Znojmo vyplňovaly anamnestické dotazníky na konci šestinedělí a poskytly informace o svém kouření v posledních dvou měsících těhotenství a po porodu, o svých vztazích k dítěti po narození a během šestinedělí a o chování dítěte. Studie zjistila menší kontakt dítěte s kouřící matkou už v porodnici (9,4% vs. 6,0%), v šestinedělí byly děti kouřících matek častěji hospitalizovány (8,4% vs. 4,3%). I když většina rodičů uváděla velmi vřelý vztah k dětem, byly i některé výjimky: mezi kuřačkami udávalo více žen, že nezískaly plný citový vztah k dítěti během celého šestinedělí (1,7% vs. 0,7%), a těch, které obvykle reagují opožděně na potřeby dítěte vyjadřované jeho pláčem (4,3% vs. 2,9%). Ještě více se podílel na tomto způsobu chování matek jejich nižší socioekonomický stav.
Anotace anglicky
In the last time, we have more evidences about increased occurence of different behavioral disorders both in children and adults, whose mothers were smoking during their pregnancies. It is supposed that smoking can influence nervous system both directly and indirectly. Internationally coordinated study ELSPAC (European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood) is providing unique opportunity for observing different factors occuring in life environment of parent couples during the pregnancy and after the childbirth and analyse them in relation with both somatic and mental development of the child and its health status. Women from Brno and Znojmo district filled the questionnaires at the end of confinement and provided information about their smoking in the last two months of pregnancy and after the delivery, and data about their relationship towards the child after the delivery and during the confinement were explored as well as data about behaviour of the child. Study showed reduced contact of smoking mother and child: children of smoking mothers were more often isolated from their mother in maternity hospitals (9,4% vs. 6,0%), and they were more often admitted to hospital (8,4% vs. 4,3%) during confinement. Though most of parents gave very warm relationship to children, some exceptions occured: more women among smokers gave that they did not develop full emotional relationship to the child during whole confinement (1,7% vs. 0,7%), and among smokers were also more of them who usually react belatedly to the needs of the child expressed by his crying (4,3% vs. 2,9%). The lower socio-economic status of mothers contributed to this way of their behaviour to even greater extent.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 11:17