TYRLÍK, Mojmír, Jana JELÍNKOVÁ a Lubomír KUKLA. Aspekty pozitivního prožívání těhotenství. Česká gynekologie. 2004, roč. 69, č. 3, s. 178-181. ISSN 1210-7832.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aspekty pozitivního prožívání těhotenství
Název anglicky Aspects of Positive Feeling of Pregnancy
Autoři TYRLÍK, Mojmír (203 Česká republika, garant), Jana JELÍNKOVÁ (203 Česká republika) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika).
Vydání Česká gynekologie, 2004, 1210-7832.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/04:00010202
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky wanted; unwanted; planned pregnancy
Štítky planned pregnancy, unwanted, wanted
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Jana Dvořáková, Ph.D., učo 22717. Změněno: 27. 11. 2006 11:32.
Anotace
Cíl studie: Analyzovat vztah pozitivního prožívání těhotenství k záměrnosti otěhotnění, analyzovat vztah mezi prožíváním těhotenství ženou a jejím partnerem. Typ studie: Dotazníkové šetření na reprezentativním souboru. Název a sídlo pracoviště: Oddělení preventivní a sociální pediatrie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno. Metodika: Frekvenční analýzy, 2 test, F-test. Výsledky: Kladné prožívání těhotenství nelze automaticky ztotožňovat jen se záměrností otěhotnění. Ačkoli plánovaná těhotenství jsou v naprosté většině přijímána pozitivně, neznamená to, že by v případě neplánovaného otěhotnění nutně platil opak. V průběhu těhotenství narůstá jeho pozitivní prožívání a počet nešťastných žen klesá na minimum. U žen, které pozitivně přijaly své těhotenství, byla zjištěna častá podpora partnera. Je zajímavé, že je to v některých případech partner, který má k těhotenství své partnerky kladnější postoj než žena sama. Závěr: Výsledky výzkumu ukazují na užitečnost rozlišení záměrnosti otěhotnění od jeho emočního prožívání, protože neplánované otěhotnění nevede nutně k negativnímu prožívání ze strany ženy a naopak je v naprosté většině případů kladně přijato partnery těhotných žen.
Anotace anglicky
Objective: To analyze the relation of positive feeling in pregnancy with intentional conception, to analyze the relation between feeling the pregnancy by the women and her partner. Type of study: A questionnaire investigation in a representative cohort. Setting: Ward for Preventive and Social Pediatrics, Medical Faculty, Masaryk University, Brno. Methods: Frequency analysis, Chi-square, F-test. Results: Positive feeling in pregnancy should not be simply associated with intentional pregnancy. In spite of the fact that planned pregnancies are mostly accepted positively, it does not necessarily mean that opposite is true in cases of unplanned gravidity. In the course of pregnancy the positive feeling is growing and the number of unhappy women decreases to a minimum. In women who positively accepted their pregnancy, we found out frequent support by their partner. It is of interest that the attitude of the partner in some cases proved to be more favorable than that of the woman herself. Conclusion: Results of this investigation revealed usefulness of differentiating between intentional conception and its emotional experience, since unplanned pregnancy does not necessarily follow to negative feeling from the position of the woman. On the contrary, partners of the pregnant women accepted pregnancy favorably in most cases.
Návaznosti
GD403/03/H135, projekt VaVNázev: Analýza psychosociálních charakteristik české populace z aspektu gender
Investor: Grantová agentura ČR, Analýza psychosociálních charakteristik české populace z aspektu gender
LN00A023, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
VytisknoutZobrazeno: 18. 5. 2024 00:03