SEDLÁČEK, Ivo, Vlastimil ŠTĚTINA, Roman PANTŮČEK a Petr PETRÁŠ. Klasifikace komplexu Staphylococcus sciuri z humánního klinického materiálu. Správy klinickej mikrobiológie. Bratislava: Sekcia klinickej mikrobiológie, Mikrobiologicko-epidemiologickej spoločnosti, Slovenskej lekárskej spoločnosti, 2004, roč. 4, Suppl. B., s. 59-60. ISSN 1335-8219.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Klasifikace komplexu Staphylococcus sciuri z humánního klinického materiálu
Název anglicky Classification of Staphylococcus sciuri complex from human clinical specimens
Autoři SEDLÁČEK, Ivo (203 Česká republika, garant), Vlastimil ŠTĚTINA (203 Česká republika), Roman PANTŮČEK (203 Česká republika) a Petr PETRÁŠ (203 Česká republika).
Vydání Správy klinickej mikrobiológie, Bratislava, Sekcia klinickej mikrobiológie, Mikrobiologicko-epidemiologickej spoločnosti, Slovenskej lekárskej spoločnosti, 2004, 1335-8219.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00011592
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Staphylococcus sciuri; molecular epidemiology; methicillin resistance
Štítky methicillin resistance, molecular epidemiology, Staphylococcus sciuri
Změnil Změnil: prof. RNDr. Ivo Sedláček, CSc., učo 866. Změněno: 31. 3. 2010 11:25.
Anotace
Koaguláza negativní stafylokoky jsou běžnou součástí mikroflóry kůže i kožních žláz teplokrevných živočichů včetně člověka, ale mohou se též podílet na vzniku různých infekčních onemocnění, a to především u oslabených jedinců. Z humánního klinického materiálu jsou občas izolováni zástupci komplexu Staphylococcus sciuri, původně spojovaní pouze s výskytem u živočichů, případně v potravinách. Druh S. sciuri má význam i hlediska přítomnosti homologu genu mecA, považovaného za předchůdce genu pro rezistenci k meticilinu neseného kmeny MRSA. V naší studii jsme pomocí ribotypizace, PCR a biotypizace analyzovali 72 humánních izolátů komplexu S. sciuri spolu s 6 referenčními typovými kulturami. Ribotypizace byla prováděna restrikčním enzymem EcoRI a sondou komplementární s 16S a 23S rRNA, vyhodnocení ribotypů bylo pomocí programu GelCompar II. K biotypizaci byly použity soupravy API Staph a ID 32 Staph včetně některých klíčových konvečních testů a dále analýza profilu celobuněčných proteinů (1D SDS-PAGE). Biochemická identifikace izolátů komplexu S. sciuri založená na výsledcích komerčních souprav byla často nejednoznačná a vyžadovala provedení dodatečných testů. U všech izolátů a referenčních kmenů byla metodou PCR prokázána přítomnost genu mecA. Dva izolázy (P602 a P607) nesly dvě různé kopie genu mecA. U 55 izolátů byl gen mecA podrobně typizován metodou PCR-RFLP s restrikčním enzymem MseI. Tato analýza odhalila přítomnost 5 různých RFLP profilů, které nekorelovaly s taxonomickým zařazením kmenů. Všechny izoláty i referenční kmeny byly jednoznačně navzájem odlišitelné svými ribotypy, a to až na úroveň podruhu. Fenotypově velmi podobné druhy S. sciuri a S. lentus byly odlišeny jak ribotypizací, tak i analýzou SDS-PAGE a obě tyto metodiky umožňují spolehlivou identifikaci S. lentus. Izoláty druhu S. sciuri se na základě svých EcoRI hybridizačních profilů vyčlenily do šesti skupin taxonomicky reprezentujících jednotlivé poddruhy, zatímco výsledky SDS-PAGE u téhož souboru jsou obecně použitelné pouze pro typizaci kmenů navzájem mezi sebou. Toto studium kmenů humánního původu ukázalo nižší použitelnost komerčních identifikačních souprav či SDS-PAGE metody pro vnitrodruhovou identifikaci komplexu S. sciuri. Výsledky ribotypizace jednoznačně prokázaly výskyt taxonů S. lentus, S. sciuri subsp. sciuri, S. sciuri subsp. carnaticus a S. sciuri subsp. rodentium v humánním klinickém materiálu. Ribotypizace je tak vhodným nástrojem pro odlišení taxonů komplexu S. sciuri.
Anotace anglicky
We have analysed 72 Staphylococcus sciuri strains from human clinical material by ribotyping, PCR, SDS-PAGE and biotyping.
Návaznosti
GA301/02/1505, projekt VaVNázev: Molekulární diagnostika, epidemiologie a klasifikace klinicky významných grampozitivních koků
Investor: Grantová agentura ČR, Molekulární diagnostika, epidemiologie a klasifikace klinicky významných grampozitivních koků
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 12:04