ČERVENKA, Karel. Stigmatizace, morální netečnost a expertní pojmy: jeden ze způsobů uchopení fenoménu displacement/vymístění. Sociální studia. Fakulta sociálních studií MU Brno, 2004, roč. 2004, č. 2, s. 215-229. ISSN 1214-813X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stigmatizace, morální netečnost a expertní pojmy: jeden ze způsobů uchopení fenoménu displacement/vymístění
Název anglicky Stigmatization, moral indiference and expert concepts: one way to look at displacement phenomenon
Autoři ČERVENKA, Karel (203 Česká republika, garant).
Vydání Sociální studia, Fakulta sociálních studií MU Brno, 2004, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/04:00010522
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky displacement; stigmatization; labeling approach; moral indiference
Štítky Displacement, labeling approach, moral indiference, stigmatization
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. et Mgr. Karel Červenka, Ph.D., učo 8596. Změněno: 22. 11. 2006 17:27.
Anotace
Autor v textu pohlíží na displacement jako komplexnější sociální jev. Nejprve se zaměřuje na stigmatizaci coby zvláštní podobu osobního nebo skupinového případu "vymístění" morálního aspektu sociálních interakcí. Poté se zabývá morální netečností coby osobitou podmínkou pozdní modernity a vlivem, který moderní instituce mají na každodenní život jednotlivců. Zde autor využívá Giddensův pojem "vyloučení zkušenosti", neboť Giddens tímto pojmem propojuje úroveň každodenní praxe s úrovní expertních systémů. V závěru textu se autor zabývá vztahem stigmatizace, "vyloučení zkušenosti" a expertních systémů. Tím se vrací zpět k fenoménu morální netečnosti (morálnímu vymístění/displacementu), který autor identifikuje ve zdánlivě neutráních expertních pojmech. Text vychází zejména z teoretického backgroundu teorie sociálních deviací, konkr. z perspektivy labeling approach.
Anotace anglicky
My article aims to examine concept of displacement as a complex social phenomenon. First, I look at stigmatization as a specific personal or group displacement of the moral aspect in social interactions. Second, I deal with moral indifference in the distinct conditions of late modernity and with effects modern institutions have on particular day-to-day actions of individuals. I focus primarily on modern practices Giddens calls sequestration of experience, that are manifested both on the level of everyday practice and on the level of expert systems. Third, I explain the relationship between stigmatization, sequestration of experience and expert systems. This then brings me back to the moral indifference/moral displacement, particularly to moral displacement in seemingly neutral expert concepts.
Návaznosti
MSM 142300002, záměrNázev: Děti, mládež a rodina v transformaci (Akronym: MLADĚRO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Děti, mládež a rodina v transformaci
VytisknoutZobrazeno: 27. 5. 2024 15:46