KONEČNÁ, Marie, Josef KOMÁREK a Libuše TRNKOVÁ. Determination of cadmium by ETAAS after electrodeposition on a Pd-coated graphite probe. In 6th European Furnace Symposium and 11th Solid Sampling Colloquium with Atomic Spectrometry. Book of Abstracts. Hungary: Hungarian Chemical Society, Spectrochemical Association, 2004, s. 66-66. ISBN 963-9319-38-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determination of cadmium by ETAAS after electrodeposition on a Pd-coated graphite probe
Název česky Stanovení kadmia ETAAS po elektrodepozici na grafitové sondě pokryté palladiem
Autoři KONEČNÁ, Marie (203 Česká republika), Josef KOMÁREK (203 Česká republika, garant) a Libuše TRNKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Hungary, 6th European Furnace Symposium and 11th Solid Sampling Colloquium with Atomic Spectrometry. Book of Abstracts. od s. 66-66, 1 s. 2004.
Nakladatel Hungarian Chemical Society, Spectrochemical Association
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00011019
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 963-9319-38-4
Klíčová slova anglicky atomic absorption spectrometry; electrothermal atomization; electrodeposition; cadmium
Štítky atomic absorption spectrometry, cadmium, Electrodeposition, electrothermal atomization
Změnil Změnila: prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc., učo 1027. Změněno: 20. 6. 2008 12:12.
Anotace
Determination of cadmium in real samples with complicated matrix by electrothermal atomic absorption spectrometry (ETAAS) is influenced by chemical and spectral interferences. The interferences can be suppressed by applying various procedures. A special technique of separation is the electrochemical preconcentration of the analyte on electrodes. Commercial electrographite ridge probe coated electrochemically with palladium was used as a working electrode and was inserted with the electrodeposited analyte into the atomizer. Potentiostatic electrodeposition of cadmium on the graphite probe electrochemically coated with palladium was applied to the determination of cadmium in sea water and urine.
Anotace česky
Stanovení kadmia v reálných vzorcích s komplikovanou matricí atomovou absorpční spektrometrií s elektrotermickou atomizací (ETAAS) je ovlivněno chemickými a spektrálními interferencemi. Ty mohou být potlačeny použitím různých postupů. Speciální separační technikou je elektrochemická prekoncentrace analytu na elektrodě. Komerční hřebenová sonda z elektrografitu elektrochemicky pokrytá palladiem byla použita jako pracovní elektroda a s depozitem umístěna do atomizátoru. Potenciostatická elektrodepozice kadmia na sondě pokryté palladiem byla využita pro stanovení kadmia v mořské vodě a moči.
Návaznosti
MSM 143100003, záměrNázev: Studium plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 04:15