J 2004

Determination of isoflavones in soybean food and human urine using liquid chromatography with electrochemical detection

KLEJDUS, Borivoj, Jan VACEK, Vojtech ADAM, Josef ZEHNÁLEK, René KIZEK et. al.

Základní údaje

Originální název

Determination of isoflavones in soybean food and human urine using liquid chromatography with electrochemical detection

Název česky

Stanovení isoflavon v sojových bobech a v lidské moi za použití HPLC s elektrochemickou detekcí

Autoři

KLEJDUS, Borivoj (203 Česká republika), Jan VACEK (203 Česká republika), Vojtech ADAM (203 Česká republika), Josef ZEHNÁLEK (203 Česká republika), René KIZEK (203 Česká republika), Libue TRNKOVÁ (203 Česká republika, garant) a Vlastimil KUBÁN (203 Česká republika)

Vydání

Journal of Chromatography B, Amsterdam, The Netherlands, Elsevier, 2004, 1570-0232

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.176

Kód RIV

RIV/00216224:14310/04:00011226

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000221945700004

Klíčová slova anglicky

Isoflavones; HPLC; electrochemical detection
Změněno: 15. 2. 2005 13:34, prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc.

Anotace

V originále

A highly sensitive high-performance liquid chromatographic method with electrochemical detection (HPLC-ED) was developed for the determination of isoflavones. Electrochemical behaviour of daidzein and genistein was studied on carbon paste electrode (CPE) by adsorptive transfer stripping square wave voltammetry. The obtained electrochemical results were used for the development of HPLC-ED method. Furthermore, isoflavones were separated on an Atlantis dC18 column using a mobile phase consisting of acetonitrile (solvent A) and 0.15M acetate buffer of pH 5.5 (solvent B) at a flow rate 0.4 mL/min. A linear gradient profile (solvent B) was at 02 min 87%; 22 min 60%; 27 min 50%; 31 min 45%; 47 min 87%. Full scan of multi-channel coulometric detection was tested and optimal potential at 450mV was chosen for our purposes. Calibration curves were linear (daidzein R2 = 0.9993 and genistein R2 = 0.9987). The detection limit for daidzein/genistein was 480/394 pg/mL (1.8/1.5 nM) and per column 2.4/1.9 pg. Isoflavones extracted from soybean products (farina, meat, milk) by the accelerated solvent extraction (ASE) procedure and isoflavones present in human urine were determined the HPLC-ED method.

Česky

Stanovení isoflavon v sojových bobech a v lidské moi za použití HPLC s elektrochemickou detekcí

Návaznosti

GA203/02/0422, projekt VaV
Název: Nové směry v elektrochemii nukleových kyselin a jejich aplikace v chemii životního prostředí
Investor: Grantová agentura ČR, Nové směry v elektrochemii nukleových kyselin a jejich aplikace v chemii životního prostředí
IAA1163201, projekt VaV
Název: Využití adsorptivní přenosové a eliminační techniky pro elektrochemickou analýzu oligonukleotidů a nukleových kyselin
Investor: Akademie věd ČR, Využití adsorptivní přenosové a eliminační techniky pro elektrochemickou analýzu oligonukleotidů a nukleových kyselin