2004
Determination of isoflavones in soybean food and human urine using liquid chromatography with electrochemical detection
KLEJDUS, Borivoj, Jan VACEK, Vojtech ADAM, Josef ZEHNÁLEK, René KIZEK et. al.Základní údaje
Originální název
Determination of isoflavones in soybean food and human urine using liquid chromatography with electrochemical detection
Název česky
Stanovení isoflavon v sojových bobech a v lidské moi za použití HPLC s elektrochemickou detekcí
Autoři
KLEJDUS, Borivoj (203 Česká republika), Jan VACEK (203 Česká republika), Vojtech ADAM (203 Česká republika), Josef ZEHNÁLEK (203 Česká republika), René KIZEK (203 Česká republika), Libue TRNKOVÁ (203 Česká republika, garant) a Vlastimil KUBÁN (203 Česká republika)
Vydání
Journal of Chromatography B, Amsterdam, The Netherlands, Elsevier, 2004, 1570-0232
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 2.176
Kód RIV
RIV/00216224:14310/04:00011226
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000221945700004
Klíčová slova anglicky
Isoflavones; HPLC; electrochemical detection
Štítky
Změněno: 15. 2. 2005 13:34, prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc.
V originále
A highly sensitive high-performance liquid chromatographic method with electrochemical detection (HPLC-ED) was developed for the determination of isoflavones. Electrochemical behaviour of daidzein and genistein was studied on carbon paste electrode (CPE) by adsorptive transfer stripping square wave voltammetry. The obtained electrochemical results were used for the development of HPLC-ED method. Furthermore, isoflavones were separated on an Atlantis dC18 column using a mobile phase consisting of acetonitrile (solvent A) and 0.15M acetate buffer of pH 5.5 (solvent B) at a flow rate 0.4 mL/min. A linear gradient profile (solvent B) was at 02 min 87%; 22 min 60%; 27 min 50%; 31 min 45%; 47 min 87%. Full scan of multi-channel coulometric detection was tested and optimal potential at 450mV was chosen for our purposes. Calibration curves were linear (daidzein R2 = 0.9993 and genistein R2 = 0.9987). The detection limit for daidzein/genistein was 480/394 pg/mL (1.8/1.5 nM) and per column 2.4/1.9 pg. Isoflavones extracted from soybean products (farina, meat, milk) by the accelerated solvent extraction (ASE) procedure and isoflavones present in human urine were determined the HPLC-ED method.
Česky
Stanovení isoflavon v sojových bobech a v lidské moi za použití HPLC s elektrochemickou detekcí
Návaznosti
GA203/02/0422, projekt VaV |
| ||
IAA1163201, projekt VaV |
|