HRAZDIROVÁ, Anna, Jana SKŘIČKOVÁ a Tomáš NEBESKÝ. Tuberkulózní pleuritida. Stud. Pneumol.Phtiseol. Praha, 2005, roč. 65, č. 2, s. 79-87. ISSN 1213-810X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tuberkulózní pleuritida
Název česky Tuberkulózní pleuritida
Název anglicky Tuberculous pleurisy
Autoři HRAZDIROVÁ, Anna (203 Česká republika), Jana SKŘIČKOVÁ (203 Česká republika, garant) a Tomáš NEBESKÝ (203 Česká republika).
Vydání Stud. Pneumol.Phtiseol. Praha, 2005, 1213-810X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/05:00013718
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky pleural effusion; tuberculosis; tuberculosis pleurisy
Štítky pleural effusion, tuberculosis, tuberculosis pleurisy
Změnil Změnila: prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., učo 1808. Změněno: 16. 5. 2005 07:51.
Anotace
Tuberkulózní pleuritida vzniká jako primární nebo postprimární onemocnění a postihuje v České republice přibližně každého 30. nemocného s tuberkulózou plic. Onemocnění se objevuje nejčastěji u mladých dospělých nebo adolescentů a svými symptomy často imituje komunitní pneumonii. Diagnostiku usnadní nález acidorezistentních tyček či kultivační průkaz Mycobacterium tuberculoosis ve výpotku nebo ve sputu. Jedná se však o onemocnění paucibacilární, kultivačně je tak ověřeno jen 25-30% nemocných. Tři prezentované kazuistiky dokazují, že i v zemi s nízkou incidencí tuberkulózy, ke kterým Česká republika patří, je stále třeba v diferenciální diagnostice pleurálních výpotků na tuberkulózní pleuritidu myslet. V diskuzi autoři shrnují současné názory na patogenezi, klinickou manifestaci, diagnostiku a léčbu tuberkulózní pleuritidy i vlastní zkušenosti.
Anotace anglicky
In the Czech Republic tuberculos pleurisy, as a primary or post-primary disease, is found approximately in every 30th patients of the lungs. The disease is most frequent among young adults and adolescents, its symptoms often resemble the symptomis of community pneumonia. A help for diagnosis is the finding of acidoresistent metamyelocytes or the demonstration by culture of Mycobacterium tuberculosis in the effusion or sputum. However, as this is a paucibacillary disease, culture verifies only some 25-30% of the cases. The three cases presented by the authors confirm that even in countries with a low incidence of tuberculosis, which is the case of the Czech Republic , physicians have to consider tuberculou pleurisy as a possibility in the differential diagnosis of of pleural effusions. In the discussion the authors outline up-to date opinions about the pathogenesis clinical manifestations, diagnosis and treatment of tuberculou pleurisy, as well as their own experiences.
Návaznosti
MSM 141100003, záměrNázev: Zevní prostředí - karcinogeneze - onkologie
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Zevní prostředí - karcinogeneze - onkologie
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:13