CÍDLOVÁ, Hana. Obecně chemické a fyzikálně chemické znalosti absolventů vysokoškolských chemických oborů. In Mezinárodní seminář didaktiků chemie. Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2004, 12 s. ISBN 80-210-3612-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obecně chemické a fyzikálně chemické znalosti absolventů vysokoškolských chemických oborů
Název česky Obecně chemické a fyzikálně chemické znalosti absolventů vysokoškolských chemických oborů
Název anglicky General Chemistry and Physical Chemistry Knowledge of Chemical Branches University Graduates
Autoři CÍDLOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Mezinárodní seminář didaktiků chemie. Sborník příspěvků. 12 s. 2004.
Nakladatel Masarykova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/04:00030966
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-210-3612-5
Klíčová slova anglicky Obecná chemie; fyzikální chemie; test
Štítky fyzikální chemie, Obecná chemie
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Hana Cídlová, Dr., učo 761. Změněno: 11. 4. 2011 18:06.
Anotace
Obecná a fyzikální chemie patří ke klíčovým chemickým disciplínám. Malá aktivní provázanost těchto oborů ve vysokoškolské výuce s jinými na ně navazujícími chemickými disciplínami však může velmi snižovat jak motivaci studentů ke studiu, tak i efektivnost výuky, což bylo předmětem v příspěvku rozebíraného testování. Ukázalo se, že schopnost VŠ studentů absolventských ročníků chemických oborů (budoucí učitelé chemie na ZŠ, budoucí učitelé chemie na SŠ a budoucí chemici odborníci) řešit různé druhy jednoduchých teoretických úloh z chemie na úrovni ZŠ byla poměrně nízká a u všech tří skupin respondentů přibližně stejná. Úspěšnost se pohybovala podle druhu problematik mezi 18 % (chemické výpočty) až 62 % (definice, základní chemické pojmy). Významnější rozdíly mezi jednotlivými skupinami respondentů byly nalezeny jen u chemických výpočtů. Dále se potvrdilo, že řešení uzavřených položek je pro studenty podstatně snadnější než samostatná tvorba odpovědí na položky otevřené a že značnou roli tu hraje vyjadřovací schopnost studentů. Pro potvrzení výsledků testu je plánováno rozšíření testování i na některé další vysoké školy připravující chemiky.
Anotace anglicky
A comparison of test on General Chemistry and Physical Chemistry results. Test was administrated to chemical branches university graduates. It was find out, that the results of chemistst-specialists, chemistst - future secondary school teachers and chemistst - future primary school teachers are vry similar.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 03:01