MACENAUEROVÁ, Jitka, Jitka POŽÁROVÁ a Hana CÍDLOVÁ. Laboratorní cvičení z anorganické chemie: multimediální studijní materiál. In Mezinárodní seminář didaktiků chemie. Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita v Brně. 5 s. ISBN 80-210-3612-5. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Laboratorní cvičení z anorganické chemie: multimediální studijní materiál
Název česky Laboratorní cvičení z anorganické chemie: multimediální studijní materiál
Název anglicky Laboratory training in inorganic chemidtry: multimedia study material
Autoři MACENAUEROVÁ, Jitka (203 Česká republika, domácí), Jitka POŽÁROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Hana CÍDLOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Mezinárodní seminář didaktiků chemie. Sborník příspěvků. 5 s. 2004.
Nakladatel Masarykova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/04:00030967
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-210-3612-5
Klíčová slova anglicky laboratory training; inorganic chemistry; multimedia study material
Štítky inorganic chemistry, laboratory training, multimedia study material
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Hana Cídlová, Dr., učo 761. Změněno: 11. 4. 2011 18:07.
Anotace
S ohledem na podstatné zkrácení hodinové dotace pro laboratorní cvičení z anorganické chemie bylo nutno kompletně přeorganizovat výuku, zefektivnit přípravu studentů na práci v laboratoři a umožnit návrat studentů k některým pozorováním i mimo laboratoř. Z toho důvodu byl vypracován nový studijní materiál, který kromě obvyklých pracovních návodů obsahuje také fotodokumentaci sestavených aparatur, barevné fotografické záznamy výsledků některých analytických důkazových reakcí (zejména plamenové zkoušky) a videozáznamy některých časově náročných, obtížnějších, finančně nákladnějších nebo méně bezpečných reakcí (bengálské ohně, aluminotermie apod.). Studijní materiál byl s ohledem na očekávané finanční možnosti absolventů studia (učitelů chemie na ZŠ a v nižších ročnících víceletých gymnázií) záměrně vytvořen pomocí co nejjednoduššího technického vybavení (digitální fotoaparát) i co nejdostupnějšího software (program Malování standardní součást Microsoft Office, program Quick Time volně stažitelný z Internetu). Záznamy pod vedením vyučujícího vytvořili studenti druhého ročníku. Očekává se využití studijního materiálu nejen ve výuce anorganické chemie, ale i v didaktice chemie (rozbor předností i nedostatků záznamů ve vytvořeném materiálu, pokusy o samostatnou tvorbu analogických materiálů).
Anotace anglicky
Information about a nexly created on-line multimedia study material for the subject mentioned.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 19:25