STROUHAL, Michal a David ŠMAJS. Restrikční profil genomů vybraných zástupců rodu Treponema. Bulletin Československé společnosti mikrobiologické. Praha-Bratislava: ČSSM, 2004, XXXXV, A, s. 275. ISSN 0009-0646.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Restrikční profil genomů vybraných zástupců rodu Treponema
Název česky Restrikční profil genomů vybraných zástupců rodu Treponema
Název anglicky Genomic restriction profiles of the selected strains of the genus Treponema
Autoři STROUHAL, Michal (203 Česká republika) a David ŠMAJS (203 Česká republika, garant).
Vydání Bulletin Československé společnosti mikrobiologické, Praha-Bratislava, ČSSM, 2004, 0009-0646.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00012108
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky T. pallidum; T. paraluiscuniculi
Štítky T. pallidum, T. paraluiscuniculi
Změnil Změnil: prof. MUDr. David Šmajs, Ph.D., učo 1116. Změněno: 30. 5. 2005 15:40.
Anotace
Byl získán restrikční profil 52 oblastí (69 % genomu) u studovaných treponemálních kmenů. U dvou oblastí (TPI8 a TPI48) byla zjištěna delece v genomu T. paraluiscuniculi. Delece v TPI8 je přibližně 200 bp velká a nachází se v nekódující oblasti. Delece v TPI48 je velká přibližně 2,7 kb a zahrnuje 4 geny tprI, tprJ a dva geny kódující oblasti o neznámé funkci. U jedné oblasti (TPI2) byla nalezena inzerce o velikosti přibližně 150 bp v genomu T. paraluiscuniculi. U 16 TPI oblastí byl nalezen odlišný restrikční profil: u 2 oblastí T. pallidum subsp. pertenue Samoan D a u 15 oblastí T. paraluiscuniculi. Rozdílného restrikčního profilu v oblasti TPI80 (jak u kmene Samoan D, tak a u T. paraluiscuniculi) při štěpení Xba I bylo využito k jejich odlišení od ostatních kmenů. U zbývajících oblastí byl nalezen stejný restrikční profil pro jednotlivá štěpení příslušnými restrikčními enzymy. Výsledky naznačují vysokou míru sekvenční homologie mezi vyšetřenými kmeny. Ačkoliv je patogenita studovaných treponemálních kmenů různá, nebyly zjištěny zásadní rozdíly mezi srovnávanými oblastmi genomů. Ukazuje to na možnost, že rozdílná virulence treponemálních kmenů je podmíněna relativně malými odlišnostmi v příslušných genomech. Identifikovaných nukleotidových záměn lze využít při molekulární identifikaci treponemálních kmenů.
Anotace anglicky
Genomes of T. pallidum subsp. pallidum and closely related treponemes were amplified using XL PCR and digested with BamH I, EcoR I a Hind III (or Spe I, Xba I a Xho I). Genetic differences were identified and discussed.
Návaznosti
GA310/04/0021, projekt VaVNázev: Postgenomické studie syfilitické spirochety Treponema pallidum
Investor: Grantová agentura ČR, Postgenomické studie syfilitické spirochety Treponema pallidum
NI7351, projekt VaVNázev: Komparativní genomika patogenních spirochet rodu Treponema: cesta k sekvenčně specifické diagnostice
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Komparativní genomika patogenních spirochet rodu Treponema: cesta k sekvenčně specifické diagnostice
VytisknoutZobrazeno: 30. 6. 2024 22:28