KLÍČOVÁ, Kateřina. Podmínky bydlení příslušníků romské komunity jako marginalizované sociální skupiny. In Šimíková, I. Vašečka, I. a kol. Mechanismy sociálního vylučování romských komunit na lokální úrovni a nástroje jejich integrace. Brno: Barrister & Principal, 2004, s. 103-141, 38 s. Sociologie a média. ISBN 80-7364-009-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Podmínky bydlení příslušníků romské komunity jako marginalizované sociální skupiny
Název anglicky Housing Conditions of Roma Community as a Marginazed Social Group
Autoři KLÍČOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Šimíková, I. Vašečka, I. a kol. Mechanismy sociálního vylučování romských komunit na lokální úrovni a nástroje jejich integrace, od s. 103-141, 38 s. Sociologie a média, 2004.
Nakladatel Barrister & Principal
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/04:00011114
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-7364-009-0
Klíčová slova anglicky Roma community; Housing; Social Exclusion
Štítky housing, Roma community, social exclusion
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Hájková Klíčová, učo 10668. Změněno: 3. 1. 2007 15:58.
Anotace
Kniha je rozdělena do dvou obsahově odlišných částí, které se kontextuálně doplňují. První část shrnuje poznatky výzkumu, který byl zaměřen na popis situace sociálně vyloučených domácností příslušníků romské komunity v městě Brně a analýzu mechanizmů procesu jejich sociálního vylučování v jednotlivých oblastech. Jsou sledovány způsoby, jakými jsou příslušníci romské komunity vylučováni z formálního trhu práce a jaké má tato marginalizace na trhu práce dopady na jejich životní podmínky, zejména materiální (život v chudobě) a sociální (vznik specifických životních strategií). Zvláštní pozornost je v této souvislosti věnována problematice kvality bydlení a sídelní segregace. Druhá část knihy se zaměřuje na možnosti inkluze romských komunit na různých úrovních. Podává věcné informace o politikách, programech a institucionálních opatřeních na centrální celorepublikové úrovni, o aktivitách samospráv na úrovni krajů a obcí a o projektech nestátních neziskových organizací, které v poslední době ve vyloučených romských komunitách realizovali cíle inkluze a integrace.
Anotace anglicky
The book is divided into two complementary parts. The first part contents the results of the recently conducted research. The research was aimed at the description of the Roma community households in the city of Brno with respect to their living standard situation as well as at the mechanisms of the particular social exclusion areas. There have been studied the ways of the labour market exclusion resulting in the process of marginalization of Roma community in the formal labour market. Special attention was devoted to the effects of these processes on the living conditions, especially on the material (life in the poverty) and social (specific life strategies) standards. The second part of the book deals with the possibilities of the Roma community inclusion on the different governmental levels. It provides the information on policies, programmes and institutional measures developed on the central (national) level, as well as on the local governments activities (regional and municipal). Last subject of interest are the projects carried out recently by the NGOs addressing the objectives of social inclusion and integration of the excluded Roma communities.
Návaznosti
MSM 142300001, záměrNázev: Etnika, minority a marginalizované skupiny v ČR (Akronym: MAMIET)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Etnika, minority a marginalizované skupiny v ČR
VytisknoutZobrazeno: 20. 5. 2024 13:09