HORÁČKOVÁ, Ladislava, Eugen STROUHAL a Lenka VARGOVÁ. Základy paleopatologie. Brno: Akademické nakladatelství CERM, Masarykova univerzita v Brně, 2004, 260 s. Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. ISBN 80-7204-274-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Základy paleopatologie
Název anglicky Bases of Palaepathology
Autoři HORÁČKOVÁ, Ladislava (203 Česká republika, garant, domácí), Eugen STROUHAL (203 Česká republika) a Lenka VARGOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, 260 s. Panoráma biologické a sociokulturní antropologie, 2004.
Nakladatel Akademické nakladatelství CERM, Masarykova univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00012112
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 80-7204-274-2
Klíčová slova anglicky palaeopathology; historical anthropology;
Štítky historical anthropology, Munipress, Palaeopathology
Změnil Změnila: Mgr. Martina Dvořáková, učo 180818. Změněno: 23. 8. 2011 13:23.
Anotace
Publikace Základy paleopatologie je založena na paleopatologickém zkoumání skeletů z archeologických nalezišť a z údajů vybraných z paleopatologické literatury. Publikace začíná popisem historie paleopatologie, následují kapitoly s popisem vrozených anomálií kostí a degenerativních onemocnění kloubů. V kapitole 6 je diskutována problematika perimortálních a postmortálních fraktur nalezených v archeologických vzorcích. Treponematózy, lepra a tuberkulóza jsou zahrnuty do kapitoly 7 a 8. V deváté kapitole je diskutována problematika tumorů. Další kapitoly popisují anémie, metabolické a endokrinní choroby, varia a choroby zubů. Zkušenosti autorů usnadní těm, kteří mají důkladné znalosti osteologie a kosterní morfologie, stanovit základní paleopatologickou analýzu skeletu. Publikace rovnž upozoruje na úskalí identifikace, klasifikace a etiologie kostních chorob.
Anotace anglicky
The publication Basis of Palaeopathology is based on palaeopathological examinations of skeletons from archaeological sites and data from palaeopathological literature. The book begins with a description of a history of palaeopathology, followed by the chapter describing developmental defects of the bones and degenerative diseases of joints. Peri-mortem and post-mortem fractures are discussed in the chapter 6. The treponematoses, lepra and tuberculosis are covered in the chapter 7 and 8, the chapter 9 discusses tumors. Other chapters describe anaemias, metabolic, endocrine diseases, varia and diseases of the teeth. The experiences of the authors will make it possible for anyone with a sound knowledge of human osteology and skeletal morphology to conduct a basic descriptive palaeopathological analysis of skeletons. Such an approach also serves to educate as to the complexity and controversy surrounding the identification, classification, and etiology of many bone diseases.
Návaznosti
GA206/00/0408, projekt VaVNázev: Paleopatologická analýza kosterních pozůstatků středověkých a novověkých moravských populací
Investor: Grantová agentura ČR, Paleopatologická analýza kosterních pozůstatků středověkých a novověkých moravských populací
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 19:39