HORÁČKOVÁ, Ladislava a Lenka VARGOVÁ. Interpretace traumatických změn na kosterních pozůstatcích. In Ve službách archeologie VI. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 2005, s. 371-378. ISBN 80-7275-060-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interpretace traumatických změn na kosterních pozůstatcích
Název anglicky Interpretation of traumatic changes on skeletal remains
Autoři HORÁČKOVÁ, Ladislava a Lenka VARGOVÁ.
Vydání Brno, Ve službách archeologie VI. od s. 371-378, 8 s. 2005.
Nakladatel Muzejní a vlastivědná společnost v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 80-7275-060-7
Klíčová slova anglicky palaepathology; trauma; historical anthropology
Štítky historical anthropology, Palaepathology, trauma
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 27. 6. 2008 12:45.
Anotace
Autoři se snažili o vypracování optimálního postupu při paleopatologické diagnostice traumat a jejich interpretaci.Celkem bylo prostudováno více než 1550 koster nebo jejich částí z šesti moravských lokalit, datovaných od 5. do 18. století. Diagnostika úrazů se opírá o makroskopické a klasické rentgenologické vyšetření. Po stanovení počáteční pracovní diagnózy se pak zvažuje použití dalších finančně i technicky náročnějších metod. Při hodnocení traumat se osvědčilo modifikované klasické rozdělení poranění na: zlomeniny kostí (fraktury), vymknutí kloubů, vykloubení (dislokace kloubů, luxace), poranění způsobená zbraněmi nebo ostrými předměty, záměrné deformace lebky a jiné mutilace, trepanace, skalpování, kauterizace, amputace končetin a smrtelná poranění při výkonu práva. Získané výsledky je nezbytné srovnávat s dostupnými ikonografickými a literárními prameny. Pro některé populace může být výskyt určitých typů úrazů natolik charakteristický, že informuje i o způsobu jejich života.
Anotace anglicky
We have designed an optimized procedure for the paleopathological diagnosis and final interpretation of traumasgs. For the study we used our experience gained in the examination of over 1550 skeletons or their parts from six locations in Moravia that date from the 5th to the 18th centuries. The diagnosis of traumatic changes on skeletal remains is based on detailed macroscopic and classical radiologic examinations. After arriving at an initial working diagnosis, a decision is then taken on an individual basis regarding the use of financially and technologically more demanding methods. In trauma assessments, we found it useful to apply the following modified traditional classification into: bone fractures, dislocations and luxations of joints, injuries caused by weapons or sharp objects, intentional deformations of the skull or other mutilations, trepanations, scalpings, cauterizations, amputation of limbs and fatal injuries in the course of enforcement of law.
Návaznosti
GA206/03/1006, projekt VaVNázev: Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Investor: Grantová agentura ČR, Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:48