BALHAROVÁ, Jana. Nemocnost dětí. In Dítě na prahu dospělosti. Brno: Barrister and Principal, 2004, s. 67-78. ISBN 80-86598-84-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nemocnost dětí
Název česky Nemocnost dětí
Název anglicky Children morbidity
Autoři BALHAROVÁ, Jana (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Dítě na prahu dospělosti, od s. 67-78, 12 s. 2004.
Nakladatel Barrister and Principal
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00011166
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 80-86598-84-5
Klíčová slova anglicky Morbidity; child; acute diseases; chronic diseases; ELSPAC
Štítky acute diseases, child, chronic diseases, ELSPAC, morbidity
Změnil Změnila: Vladimíra Krejčí, učo 71432. Změněno: 1. 6. 2005 11:33.
Anotace
Autoři zjišťovali nemocnost jedenáctiletých dětí v rámci studie ELSPAC ( The European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood). I když l1 let věku patří v životě dítěte k obdobím, kdy je poměrně málo nemocné, přesto poukazujeme na rizika akutních onemocnění. Je věnována pozornost i v tomto věku nejčastěji se vyskytujícím chronickým onemocněním, jako jsou např. ortopedické vady, alergické projevy, oční vady aj. Je zmíněn i výskyt pigmentových névů. Rodiče jsou upozorněni na rizikové faktory, které výskyt některých chronických onemocnění zhoršují. Nelze opominout dopad chronických onemocnění na sociální okolí dítěte.
Anotace anglicky
Authors aimed at morbidity of eleven years old children in the frame of ELSPAC study (The European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood). Though eleven years is an age that belongs to periods of childs'life with relatively low morbidity, we however show risk of acute diseases. We pay attention to the most frequent chronic diseases of this age, such as for example orthopaedic defects, allergies, ophtalmic defects etc. Occurence of lentigos is mentioned as well. Parents are told about risk factors that can increase occurence of certain chronic diseases. It is impossible to avoid an impact of chronic diseases on social environment of child.
Návaznosti
LN00A023, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu utváření osobnosti v etnických a sociálních kontextech
VytisknoutZobrazeno: 8. 6. 2024 18:45