PERRET, Stephanie, Charles SABIN, Claire DUMON, Martina POKORNÁ, Catherine GAUTIER, Oxana GALANINA, Shahov ILIA, Nicolai BOVIN, Magali NICAISE, Michel DESMADRIL, Nechama GILBOA-GARBER, Michaela WIMMEROVÁ, Edward P. MITCHELL a Anne IMBERTY. Structural basis for the interaction between human milk oligosaccharides and a bacterial protein, Pseudomonas aeruginosa lectin PA-IIL,. Biochemical Journal. 2005, roč. 389, č. 2, s. 325-332. ISSN 0264-6021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Structural basis for the interaction between human milk oligosaccharides and a bacterial protein, Pseudomonas aeruginosa lectin PA-IIL,
Název česky Strukturni zaklad interakci mezi proteinem PA-IIL z Pseudomona aeruginosa a mlecnymi oligosacharidy
Autoři PERRET, Stephanie (250 Francie), Charles SABIN (250 Francie), Claire DUMON (250 Francie), Martina POKORNÁ (203 Česká republika), Catherine GAUTIER (250 Francie), Oxana GALANINA (643 Rusko), Shahov ILIA (643 Rusko), Nicolai BOVIN (643 Rusko), Magali NICAISE (643 Rusko), Michel DESMADRIL (250 Francie), Nechama GILBOA-GARBER (376 Izrael), Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant), Edward P. MITCHELL (826 Velká Británie a Severní Irsko) a Anne IMBERTY (250 Francie).
Vydání Biochemical Journal, 2005, 0264-6021.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 4.224
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00013769
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000230779000009
Klíčová slova anglicky lectin; Pseudomonas aeruginosa; cystic fibrosis; crystal structure; milk oligosaccharides
Štítky Crystal Structure, cystic fibrosis, lectin, milk oligosaccharides, Pseudomonas aeruginosa
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D., učo 854. Změněno: 4. 1. 2007 15:32.
Anotace
One of the mechanisms contributing to breast-feeding protection of the newborn against enteric diseases is related to the ability of human milk oligosaccharides to prevent attachment of pathogenic bacteria to the duodenual epithelium. Indeed, a variety of fucosylated oligosaccharides, specific to human milk, form part of the innate immune system. In this study, we demonstrate the specific blocking of PA-IIL, a fucose-binding lectin of the human pathogen Pseudomonas aeruginosa by milk oligosaccharides. Two fucosylated epitopes, Lewis a and 3-fucosyllactose (Lewis x glucose analogue) bind to the lectin with dissociation constants of 2.2 10-7 M and 3.6 10-7 M, respectively. Thermodynamic studies indicate that these interactions are dominated by enthalpy. The entropy contribution is slightly favourable when binding to fucose and to the highest affinity ligand, Lewis a. The high resolution X-ray structures of two complexes of PA-IIL with milk oligosaccharides allow the precise determination of the conformation of a trisaccharide and a pentasaccharide. The different types of interaction between the oligosaccharides and the protein involve not only hydrogen bonding, but also calcium- and water-bridged contacts, allowing a rationalization of the thermodynamic data. This study provides important structural information about compounds that could be of general application in new therapeutic strategies against bacterial infections.
Anotace česky
Strukturni zaklad interakci mezi proteinem PA-IIL z Pseudomona aeruginosa a mlecnymi oligosacharidy
Návaznosti
LN00A016, projekt VaVNázev: BIOMOLEKULÁRNÍ CENTRUM
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Biomolekulární centrum
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 15:51