RACLAVSKÝ, Jiří. Prázdné možné světy a individua v limbu neexistují. Pro-Fil. Brno, roč. 8, č. 1, s. 1-18. ISSN 1212-9097. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prázdné možné světy a individua v limbu neexistují
Název česky Prázdné možné světy a individua v limbu neexistují
Název anglicky There Are No Empty Possible Worlds and Individuals in Limbo
Autoři RACLAVSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pro-Fil, Brno, 2007, 1212-9097.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW http://profil.muni.cz/01_2007/raclavsky_prazdne_mozne_svety.pdf
Kód RIV RIV/00216224:14210/07:00019869
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky possible worlds; properties; partiality; individuals
Štítky individuals, partiality, possible worlds, properties
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Zdeňka Jastrzembská, Ph.D., učo 11408. Změněno: 10. 4. 2011 15:38.
Anotace
V. Svoboda nedávno navrhl teorii založenou na Tichého koncepci možných světů coby determinačních systémů. Podle Svobody existuje taková distribuce vlastností na individua, že rozsahy všech těchto vlastností jsou prázdnou množinou, tj. žádné individuum žádnou z těchto vlastností neinstanciuje, individua jsou "v limbu"; takovýto svět je nazýván "prázdný možný svět". Po prozkoumání však obě verze této teorie jsou založeny na nepřijatelném požadavku: ke každé vlastnosti, která má prázdný rozsah, totiž existuje komplementární vlastnost, která má maximální rozsah, tj. instanciují ji všechna individua z univerza. Tudíž Svobodou navržený prázdný možný svět vůbec neexistuje. Navrhuji však jinou koncepci prázdného možného světa, která je založena na tom, že všechny vlastnosti (kromě triviálních) nejsou pro tento svět definovány. Protože však jsou tyto vlastnosti definovány v jiném možném světě, individua jsou v (relativním) "limbu" pouze pokud instanciují jedině ty vlastnosti, které instanciují v takovémto prázdném možném světě. Nakonec však zjišťuji, že díky kombinatorice vlastností je v každém okamžiku každý svět stejně tak prázdný jako v jakémkoli jiném okamžiku; predikovat možným světům prázdnost je tedy pochybené. Další zkoumání pak vedou k zjištění, že každé individuum je v každý možný svět v kterémkoli okamžiku právě tak "v limbu", jako v jakémkoli jiném; tudíž také predikát být v limbu nevyčleňuje specifickou podtřídu množiny všech individuí.
Anotace anglicky
V. Svoboda has recently propsed a theory based on Tichý's conception of possible worlds as determination systems. According to Svoboda there exists such a distribution of propreties among individuals that all extensions of such properties is empty set, i.e. no individual holds any of these properties. Such a possible world he called 'empty possible world' and individuals which have all properties that have in empty possible world are called 'individuals in limbo'. Well, I explore both stages of his theory, but also better variation of his theory used a demand which is not acceptable because to any property that has empty extension there exists 'complementary property' that has maximal extension, so it is instatntiated by every individual. Thus Svoboda's empty possible world is simply impossible. I suggest more appropriate conception of empty possible world which avoid of that drawback and which emptyness is based on partiality, i.e. undefinedness of (non-trivial) properties in that world. Because these properties are defined in other world, an individual is in limbo only if it instantiates only that properties which instantiates in this empty possible world. However after inspection of combinatorics of properties I make out observation that every possible world is in every time moment equally empty as in any other time moment; thus to predicate emptiness to any possible world is misplaced. Further investigation leads to observation that every individual is in every possible world in every time moment in the same limbo as any other individual; thus the predicate "being in limbo" is misplaced too.
Návaznosti
GP401/07/P280, projekt VaVNázev: Singulární termíny - filosofie a logika
Investor: Grantová agentura ČR, Singulární termíny - filozofie a logika
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 21:51