DAVID, Stanislav. Estimation of the Czech real business cycle model with prediction. In Trendy hospodárskeho a sociálneho rozvoja v krajinách EU. Trenčín: Trenčianská univerzita Alexandra Dubčeka, 2005, s. 30-36. ISBN 80-8075-094-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estimation of the Czech real business cycle model with prediction
Název česky Odhad českého modelu reálných obchodních cyklů s predikcí
Autoři DAVID, Stanislav (203 Česká republika, garant).
Vydání Trenčín, Trendy hospodárskeho a sociálneho rozvoja v krajinách EU, s. 30-36, 2005.
Nakladatel Trenčianská univerzita Alexandra Dubčeka
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/05:00013987
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 80-8075-094-7
Klíčová slova anglicky Business cycle; Linearized DSGE model; solution of DSGE model; Kalman Filter with log likelihood optimalization
Štítky Business cycle, Linearized DSGE model, solution of DSGE model
Změnil Změnil: Ing. Stanislav David, učo 15735. Změněno: 11. 1. 2006 14:38.
Anotace
In recent years has been developed new approach of the maximum likelihood estimation of the business cycle models incorporating rational expectations based on the method of the Blanchard and Kahn by Peter N. Ireland. Ireland has estimated the models with quarterly time-series data from the United States economy. It was a stimulus to verify result with the Czech Republic data. The paper begins by presenting small New Keynesian DSGE model. It goes on to show the estimated model with quarterly time-series data of the Czech economy. The model's parameters are estimated by maximum likelihood, as described by Hamilton. The Kalman filter is used to evaluate the negative log likelihood function. The last section presents the forecasts of the model. Not just the prediction of the model but also the prediction of the similar VAR models.
Anotace česky
Od konce 90. let je rozvíjen nový přístup k odhadu DSGE modelů obchodních cyklů zahrnujících koncept racionální očekávání. Představitelem tohoto přístupu je také Peter N. Ireland. Postup kvantitativní analýzy je založen na metodě Kalmanova filtru s využitím metody maximální věrohodnosti k optimalizaci funkce, která je řešením ekonomického modelu s racionálním očekáváním postupem Blancharda a Kahna. Ireland odhaduje modely na vývojových čtvrtletních řadách ekonomiky Spojených států amerických. To bylo podnětem k ověření platnosti hypotéz v odlišných podmínkách české ekonomiky. Článek popisuje malý novokeynesiánský DSGE model, prezentuje odhady parametrů obou modelů a jejich odezvy na exogenní šoky do obou analyzovaných ekonomik. V poslední části článku je potom prezentována předpověď DSGE modelu i s porovnáním k podobným VAR modelům.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 11:39