BĚLKA, Luboš. Jídlo a jeho role v buddhismu. In Tomáš Bubík - Martin Fárek (eds.) Náboženství a jídlo. Pardubice: Univerzita Pardubice. s. 5-12. ISBN 80-7194-800-4. 2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jídlo a jeho role v buddhismu
Název anglicky The Role of Food in Buddhism
Autoři BĚLKA, Luboš (203 Česká republika, garant).
Vydání Pardubice, Tomáš Bubík - Martin Fárek (eds.) Náboženství a jídlo, od s. 5-12, 8 s. 2005.
Nakladatel Univerzita Pardubice
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/05:00012686
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-7194-800-4
Klíčová slova anglicky Buddha Shakyamuni; food in Buddhism; Mongolia
Štítky Buddha Shakyamuni, food in Buddhism, Mongolia
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Luboš Bělka, CSc., učo 1764. Změněno: 20. 12. 2006 12:23.
Anotace
Příspěvek pojednává jak o roli jídla v životě Buddhy Šákjamuniho, tak i o fenoménu jídla v buddhismu obecněji. V souvislosti s postavou Buddhy poukazuje na dva pokrmy, které měly v tomto případě podle kanonických textů náboženský význam: tzv. první a poslední Buddhovo jídlo, které je spojeno se dvěma významnými okamžiky v jeho životaběhu, první se vztahuje k probuzení (nirvána), a druhý ke smrti (maháparinirvána). V druhé části příspěvku je diskutováno předsudečné západní chápání buddhismu jakožto náboženství striktně prosazující vegetarianismus. Na konkrétních příkladech z Mongolska se ilustruje jednak na faktická nemožnost vegetarianismu v rámci nomádské společnosti a jednak to, že tento dietní systém nemá oporu v posvátných textech. Čím se texty v souvislosti s pojídáním masa zabývají jsou však tresty v peklech, určené pro jedlíky masa. A tak buddhistické pojetí pekel obsahuje zvláštní oddělení určené pouze pro jedlíky masa test zde však je relativně mírný a netrvá dlouho.
Anotace anglicky
The contribution deals with the role of food in the life of Buddha as well as with the more general phenomenon of food in Buddhism. With respect to the figure of the Buddha, we point out two dishes that according to canonic texts had religious significance: the first and the last of the Buddhas dishes, which are connected with two important moments of his life, the former relating to the awakening and the latter to death. Contribution discusses the erroneous western understanding of Buddhism as a religion strictly prescribing vegetarianism. With help of examples from Mongolia, we illustrate the impossibility of vegetarianism in the nomadic society as well as the fact that this dietary system has no support in the sacred texts. What the texts deal with are various forms of punishment for meat-eaters. Thus, the Buddhist conception of hell reserves one special compartment for meat-eaters. Compared to other transgressions, meat eating represents the least misdeed in the Buddhist ethics.
Návaznosti
GA401/05/2744, projekt VaVNázev: Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
Investor: Grantová agentura ČR, Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 06:26