ŠMAHEL, David. Vztahy adolescentů ve virtuálním prostředí v kontextu teorie statusů identity dle Marcii. In Vývoj utváření osobnosti v sociálních a etnických kontextech (eds. Petr Macek a Jiří Dalajka). Brno: FSS MU, 2005, s. 306-318. ISBN 80-210-3804-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vztahy adolescentů ve virtuálním prostředí v kontextu teorie statusů identity dle Marcii
Název česky Vztahy adolescentů ve virtuálním prostředí v kontextu teorie statusů identity dle Marcii
Název anglicky Adolescent's relationships in the Cyberspace in the context of Marcia's identity status theory
Autoři ŠMAHEL, David (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Vývoj utváření osobnosti v sociálních a etnických kontextech (eds. Petr Macek a Jiří Dalajka), od s. 306-318, 13 s. 2005.
Nakladatel FSS MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/05:00014012
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-210-3804-7
Klíčová slova anglicky internet virtual identity adolescent cyberspace Marcia
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. David Šmahel, Ph.D., učo 3068. Změněno: 27. 11. 2006 21:04.
Anotace
V tomto příspěvku ukazujeme souvislosti mezi chováním adolescentů ve virtuálním prostředí v oblasti partnerských a přátelských vztahů a statusy identity adolescentů v kontextu teorie Marcii. Prezentujeme výsledky kvantitativního výzkumu, kterého se zúčastnilo 681 studentů středních škol, sběr dat proběhl v květnu a červnu 2003 prostřednictvím běžných dotazníků a dotazníků umístěných na webových stránkách. V příspěvku se také zabýváme souvislostmi chování adolescentů na internetu a podobou jejich přátelských a partnerských vztahů v reálném životě. Ukazuje se, že bezpečí a anonymita virtuálního prostředí pomáhá části adolescentů překonat nesmělost a obavy při seznamování, které pociťují v reálném životě. Tito adolescenti se na internetu častěji seznamují s potenciálními partnery i přáteli. Za účelem seznamování využívají internetu častěji adolescenti nacházející se ve vztahové oblasti ve statusu moratoria, kteří nemají v reálném životě vyjasněnou otázku výběru partnera. Na základě výsledků našeho výzkumu můžeme říci, že virtuální svět pomáhá naplnit potřeby a vývojové úkoly adolescentů ve vztahové oblasti.
Anotace anglicky
We show connections between the adolescent's behavior in the cyberspace in the domain of partner and friend relationships and adolescent's identity statuses in the context of Marcia's theory. We present the results of our research in which 681 high-school students aged 12 - 20 were involved. The research was carried out in May and June 2003 as a quantitative investigation with the help of a questionnaire containing 95 questions, which was developed to meet the requirements of our research goals. There were two forms of the questionnaire the common real form (paper & pencil) and the Internet form.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 03:56