ŠVEC, Pavel, Vladimír DRÁB a Ivo SEDLÁČEK. Ribotyping of Lactobacillus casei group strains isolated from dairy products. Folia Microbiologica. Praha, 2005, roč. 50, č. 3, s. 223-228. ISSN 0015-5632.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ribotyping of Lactobacillus casei group strains isolated from dairy products
Název česky Ribotypizace kmenů skupiny Lactobacillus casei izolovaných z mléčných výrobků
Autoři ŠVEC, Pavel (203 Česká republika, garant), Vladimír DRÁB (203 Česká republika) a Ivo SEDLÁČEK (203 Česká republika).
Vydání Folia Microbiologica, Praha, 2005, 0015-5632.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.918
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00012712
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000232764300008
Klíčová slova anglicky Lactobacillus casei group; ribotyping; identification; taxonomy
Štítky identification, Lactobacillus casei group, ribotyping, taxonomy
Změnil Změnil: doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D., učo 1098. Změněno: 18. 6. 2009 12:12.
Anotace
A series of lactobacilli isolated from dairy products were characterized using biotyping and ribotyping with EcoRI and HindIII restriction enzymes. Biotyping assigned 14 strains as Lactobacillus casei, 6 strains as Lactobacillus paracasei subsp. paracasei and 12 as Lactobacillus rhamnosus. The obtained ribotype patterns separated all analysed strains into two clearly distinguished groups corresponding to L. rhamnosus and L. casei/L. paracasei subsp. paracasei species. The HindIII ribotypes of individual strains representing these two groups were visually very similar. In contrast, EcoRI ribotyping revealed high intraspecies variability. All ribotypes of Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei subsp. paracasei dairy strains were very close and some strains even shared identical ribotype profiles. The type strains L. casei CCM 7088T (=ATCC 393T) and Lactobacillus zeae CCM 7069T revealing similar ribopatterns formed a separated subcluster using both restriction enzymes. In contrast, the ribotype profile of L. casei CCM 7089 (=ATCC 334) was very close to ribopatterns obtained from the dairy strains. These results support synonymy of L. casei and L. paracasei species revealed by other studies as well as reclassification of the type strain L. casei CCM 7088T as L. zeae and designation of L. casei CCM 7089 as the neotype strain.
Anotace česky
Ribotypizací s restrikčnímy enzymy EcoRI a HindIII byla charakterizována skupina laktobacilů izolovaná z mléčných produktů.
Návaznosti
GP204/02/D099, projekt VaVNázev: Knihovna ribotypizačních profilů typových kultur bakterií
Investor: Grantová agentura ČR, Knihovna ribotypizačních profilů typových kultur bakterií
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
QE1382, projekt VaVNázev: Využití probiotik v mléčných výrobcích pro zvýšení jejich kvality, nutriční hodnoty a zdravotní bezpečnosti
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Využití probiotik v mléčných výrobcích pro zvýšení jejich kvality, nutriční hodnoty a zdravotní bezpečnosti
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:05