D 2005

Sensitive determination of food colorant erythrosine and other xanthene dyes by CE-LIF

RYVOLOVÁ, Markéta; Petr TÁBORSKÝ; Josef HAVEL a Jan PREISLER

Základní údaje

Originální název

Sensitive determination of food colorant erythrosine and other xanthene dyes by CE-LIF

Název česky

Citlivé stanovení potravinového barviva erytrosinu a jiných xantenových barviv pomocí CE-LIF

Autoři

RYVOLOVÁ, Markéta (203 Česká republika, domácí); Petr TÁBORSKÝ (203 Česká republika, domácí); Josef HAVEL (203 Česká republika, domácí) a Jan PREISLER (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Univerzita Pardubice. Pardubice, Book of Abstracts - 11th International Symposium on Separation Sciences 2005, od s. 268-269, 2 s. 2005

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14310/05:00012915

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

80-7194-771-7

Klíčová slova anglicky

CE-LIF; food colorant; erythrosine
Změněno: 11. 4. 2013 16:32, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Anotace

V originále

In this work, sensitive determination of erythrosine and other xanthene dyes with absorption maxima above 500 nm based on fluorescent properties of the compounds has been suggested. The method involves extremely selective analysis of erythrosine (E127) in excess of other commonly used red food colorants. Concentration of the dye can be determined in presence/excess of other red dyes using capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE-LIF) because of weak fluorescence of both synthetic xanthen and natural colorants in this region. LIF detector combined with a separation method can be used to detect extremely low amounts of analytes [6, 7] but the method is limited by analyte fluorescent properties, such as suitable excitation and emission wavelengths, quantum yield, etc. First, the fluorescent properties of the chosen colorants were determined using a spectrofluorimeter. Here, a home-built CE-LIF instrument [8] with solid state diode pumped frequency-doubled Nd:YAG excitation laser (532 nm) and a commercial CE instrument with absorbance detection were used. Separation was performed in fused silica capillary with i.d. 50 Ým, effective length 30 cm and total length 37 cm. The detection limit of the CE-LIF demonstrated for rhodamine B was 1x10-12 mol/l. For erythrosine B and eosine B, the detection limits of 5x10-10 mol/l and 2x10-9 mol/l, respectively, were calculated, using 20 mmol/l borate buffer (pH 8.5). Also the differences between CE-LIF and CE-UV/VIS determination of a selected dyes will be discussed. CE-LIF determination of erythrosine in real samples, like tin cherries, will be presented.

Česky

V práci je popsána možnost citlivého fluorescenčního stanovení erytrosinu a dalších xantenových barviv s absorpčním maximem nad 500nm po separaci kapilární elektroforézou. Navržená metoda umožňuje citlivé stanovení barviva E-127 v přebytku dalších červených potravinových barviv.

Návaznosti

GA203/03/0515, projekt VaV
Název: Integrovaná analýza genomu a proteomu terapeuticky významných bakteriofágů kombinací elektroforézy a hmotnostní spektrometrie
Investor: Grantová agentura ČR, Integrovaná analýza genomu a proteomu terapeuticky významných bakteriofágů kombinací elektroforézy a hmotnostní spektrometrie
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací