2005
Sensitive determination of food colorant erythrosine and other xanthene dyes by CE-LIF
RYVOLOVÁ, Markéta; Petr TÁBORSKÝ; Josef HAVEL a Jan PREISLERZákladní údaje
Originální název
Sensitive determination of food colorant erythrosine and other xanthene dyes by CE-LIF
Název česky
Citlivé stanovení potravinového barviva erytrosinu a jiných xantenových barviv pomocí CE-LIF
Autoři
RYVOLOVÁ, Markéta (203 Česká republika, domácí); Petr TÁBORSKÝ (203 Česká republika, domácí); Josef HAVEL (203 Česká republika, domácí) a Jan PREISLER (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Univerzita Pardubice. Pardubice, Book of Abstracts - 11th International Symposium on Separation Sciences 2005, od s. 268-269, 2 s. 2005
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14310/05:00012915
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
80-7194-771-7
Klíčová slova anglicky
CE-LIF; food colorant; erythrosine
Štítky
Změněno: 11. 4. 2013 16:32, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.
V originále
In this work, sensitive determination of erythrosine and other xanthene dyes with absorption maxima above 500 nm based on fluorescent properties of the compounds has been suggested. The method involves extremely selective analysis of erythrosine (E127) in excess of other commonly used red food colorants. Concentration of the dye can be determined in presence/excess of other red dyes using capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE-LIF) because of weak fluorescence of both synthetic xanthen and natural colorants in this region. LIF detector combined with a separation method can be used to detect extremely low amounts of analytes [6, 7] but the method is limited by analyte fluorescent properties, such as suitable excitation and emission wavelengths, quantum yield, etc. First, the fluorescent properties of the chosen colorants were determined using a spectrofluorimeter. Here, a home-built CE-LIF instrument [8] with solid state diode pumped frequency-doubled Nd:YAG excitation laser (532 nm) and a commercial CE instrument with absorbance detection were used. Separation was performed in fused silica capillary with i.d. 50 Ým, effective length 30 cm and total length 37 cm. The detection limit of the CE-LIF demonstrated for rhodamine B was 1x10-12 mol/l. For erythrosine B and eosine B, the detection limits of 5x10-10 mol/l and 2x10-9 mol/l, respectively, were calculated, using 20 mmol/l borate buffer (pH 8.5). Also the differences between CE-LIF and CE-UV/VIS determination of a selected dyes will be discussed. CE-LIF determination of erythrosine in real samples, like tin cherries, will be presented.
Česky
V práci je popsána možnost citlivého fluorescenčního stanovení erytrosinu a dalších xantenových barviv s absorpčním maximem nad 500nm po separaci kapilární elektroforézou. Navržená metoda umožňuje citlivé stanovení barviva E-127 v přebytku dalších červených potravinových barviv.
Návaznosti
| GA203/03/0515, projekt VaV |
| ||
| MSM0021622415, záměr |
|