SKOPAL, Pavel. Kinematografie a město. Studie z dějin lokální filmové kultury. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 245 s. Cinematographica. ISBN 80-210-3913-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kinematografie a město. Studie z dějin lokální filmové kultury.
Název anglicky Cinema and the City. The local film history studies
Autoři SKOPAL, Pavel (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, 245 s. Cinematographica, 2005.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/05:00031255
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-210-3913-2
Klíčová slova anglicky cinema history; local history; cinema and the City
Změnil Změnil: doc. Mgr. Pavel Skopal, Ph.D., učo 18130. Změněno: 27. 3. 2010 12:21.
Anotace
Sborník byl připraven v rámci výzkumného projektu Filmové Brno. Studie z dějin lokální filmové kultury jsou propojeny časovým a prostorovým vymezením: zaměřují se vždy na určité město (tím je ve většině případů Brno) a na období do druhé světové války, kdy byla v Rakousku-Uhersku a později Československu rozvinuta nebohatší infrastruktura lokálních kulturních institucí, spolků, časopisů a dalších aktivit. Společné jim je ale také základní metodologické východisko: konceptuální model sítě. Pojem sítě na rozdíl od tradičních umělecko-historických konceptů díla a autora umožňuje zrovnoprávnit filmovou produkci s distribucí a recepcí či uvažovat o kinematografii v rámci širšího řetězce médií, soustředěného například kolem městského celku nebo průmyslového podniku. V rámci lokálních dějin autoři příspěvků využili velké množství dosud nezpracovaných archivních materiálů a na jejich základě si kladli otázky, které jsou na jednu stranu lokálně specifické, na druhou stranu ale významně ovlivňují i všeobecnou historii filmu
Anotace anglicky
The book is a result of a research project "Cinematic Brno". The studies focuse on local cinema culture in Brno and Zlin in the period before the World War II.
VytisknoutZobrazeno: 19. 3. 2024 09:37