TOUŠEK, Václav, Daniel SEIDENGLANZ, Tomáš KREJČÍ a Richard HUBL. Polohová diferenciace obcí v regionu NUTS II Jihovýchod. In VIII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Brno: Ekonomicko-správní fakulta MU, 2005, s. 199-204. ISBN 80-210-3888-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Polohová diferenciace obcí v regionu NUTS II Jihovýchod
Název anglicky Positional differentiation of municipalities in NUTS II region Southeast
Autoři TOUŠEK, Václav (203 Česká republika), Daniel SEIDENGLANZ (203 Česká republika), Tomáš KREJČÍ (203 Česká republika) a Richard HUBL (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, VIII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách, od s. 199-204, 6 s. 2005.
Nakladatel Ekonomicko-správní fakulta MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00013534
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3888-8
Klíčová slova anglicky city; city hinterland; position in transport network; core - semiperiphery - periphery; Southeast region
Štítky city, city hinterland, position in transport network, Southeast region
Změnil Změnil: doc. RNDr. Václav Toušek, CSc., učo 2610. Změněno: 4. 1. 2006 15:36.
Anotace
Dopravní poloha významně ovlivňuje rozvojové šance území. Platí to i v současné době, kdy dochází k rychlému rozvoji dopravních a telekomunikačních technologií, protože v důsledku toho je možné realizovat sociální a hospodářské interakce na stále větší vzdálenosti. Cílem příspěvku proto je nalézt v regionu NUTS II Jihovýchod (Jihomoravský kraj a kraj Vysočina) území z dopravního hlediska zvýhodněná a znevýhodněná, tzn. oblasti, které díky své dopravní poloze získávají anebo naopak ztrácejí ekonomické a jiné sociální příležitosti.
Anotace anglicky
The position in a transport network influences strongly the development potential of a region. This is valid even nowadays when transport and telecommunication technology develop rapidly, thus facilitating social and economic interaction at ever longer distances. The aim of the paper is to look at the NUTS II Jihovýchod region (Jihomoravský kraj a kraj Vysočina) and locate areas advantaged and disadvantaged with regard to transport, i.e. areas which loose or gain economic and social opportunities due to their position in a transport network.
Návaznosti
WB-29-04, projekt VaVNázev: Venkovský prostor a jeho oživení - specifické místní zdroje a možnosti jejich využití a specifické místní problémy a možnosti jejich řešení - aplikace v regionu NUTS 2 Jihovýchod
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 09:25