POVOLNÁ, Renata. On the role of some interactive D-items in different genres of spoken English. In Patterns, A Festschrift for Libuše Dušková, edited by Jan Čermák, Aleš Klégr, Markéta Malá and Pavlína Šaldová. 1. vyd. Praha: Ústav anglistiky a amerikanistiky, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, 2005, s. 169-182, 13 s. ISBN 80-7308-108-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název On the role of some interactive D-items in different genres of spoken English
Název česky O roli některých interaktivních diskurzních částic v různých žánrech mluvené angličtiny
Autoři POVOLNÁ, Renata (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Praha, Patterns, A Festschrift for Libuše Dušková, edited by Jan Čermák, Aleš Klégr, Markéta Malá and Pavlína Šaldová, od s. 169-182, 13 s. 2005.
Nakladatel Ústav anglistiky a amerikanistiky, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/05:00031344
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-7308-108-3
Klíčová slova anglicky interactive discourse items - different genres of spoken English - verbal response - backchannel signal - no verbal reaction - spoken interaction - discourse function - clausal forms - you know - you see - I mean
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Renata Povolná, Ph.D., učo 1136. Změněno: 28. 6. 2007 07:07.
Anotace
Based on the analysis of three different genres of spoken English taken from LLC, the author tries to contribute to the study of some interactive D-items, namely you know, you see and I mean, as response elicitors. These items, frequetly used to enhance the smooth flow of spoken interaction, are studied with regard to what they prompt from the current hearer. It becomes evident that the kind of reaction D-items prompt depends on their particular discourse function and the overall character of the speech situation in the given genre.
Anotace česky
Na základě analýzy tři žánrů mluvené angličtiny z Londýnsko-lundského korpusu, se autorka snaží přispět ke studiu některých interaktivních diskurzních částic, jmenovitě you know, you see a I mean, z hlediska reakce, kterou vyvolají u posluchače. Tyto částice, které jsou často používány v mluveném jazyce na urychlení toku informací, jsou analyzovány z hlediska reakce, kterou jsou schopny vyvolat u posluchače. Studie prokázala, že typ reakce, kterou diskurzní částice vyvolají, závisí na jejich konkrétní diskurzní roli a na celkovém charakteru komunikativní situace v daném žánru.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 18:23