PORTEŠOVÁ, Šárka. Čeho se nadané děti boji. In Specifiká vývinu a realizácia potenciálu nadaných dětí. Bratislava. Bratislava: Asklepios, 2005, s. 77-80. ISBN 80-7167-087-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Čeho se nadané děti boji
Název česky %Ceho se nadané děti bojí? Specifiká vývinu a realizacia potenciálu nadaných dětí.
Název anglicky What are the gifted afraid of?
Autoři PORTEŠOVÁ, Šárka (203 Česká republika, garant).
Vydání Bratislava. Bratislava, Specifiká vývinu a realizácia potenciálu nadaných dětí. od s. 77-80, 4 s. 2005.
Nakladatel Asklepios
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/05:00013070
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-7167-087-1
Klíčová slova anglicky gifted; fears
Štítky fears, gifted
Změnil Změnila: doc. PhDr. Šárka Portešová, Ph.D., učo 2024. Změněno: 18. 1. 2006 11:43.
Anotace
Strachy jsou normální součástí života každého dítěte. Výzkumy v oblasti vývojové psychologie poukazují na existenci jistých zákonitostí ve vývoji dětských strachů. Současný výzkum dokazuje, že vývoj dětských strachů sleduje určitá stádia – mladší děti se nejčastěji obávají jistých druhů zvířat, strašidel a monster. Teprve v období adolescence se strachy stávají méně egocentrické a více zaměřené ke globálním ohrožení. V prezentovaném výzkumu se zaměřujeme na zmapování strachů u mimořádně nadaných dětí mladšího školního věku. Výzkum naznačuje, že akcelerovaný kognitivní vývoj a větší přístup k informacím, které se běžným vrstevníkům těchto dětí obvykle v dané vývojové etapě nedostávají, způsobuje časnější nástup strachů spíše globálních (vesmírné či přírodní katastrofy), než by se dalo očekávat na základě chronologického věku dětí.
Anotace anglicky
Presented research is a part broadly composed longitudinal study of socio-emotional characteristics and adjustment of intelectually gifted children in the Czech Republic. The core question of presented research is wheather intelectually gifted primary school children ( N = 57 children) have different kinds of fears because of their advanced cognitive abilities, different experiences, precouscious readings abilities and more sophisticated interests and hobbies. The method „Cake of fears“ was used to give children tool to freely display their fears and perceived freithfullness. Statistical analyses shows, that fears of gifted children are very different from fears of control sample children. Possible explanations of these findings, relationships to cognitive maturity of gifted children are discussed.
Návaznosti
GP406/02/D143, projekt VaVNázev: Sociabilita a emocionalita u intelektově nadaných dětí
Investor: Grantová agentura ČR, Sociabilita a emocionalita u intelektově nadaných dětí
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 01:39