HAVLIŠ, Jan, Tatiana ŠTOSOVÁ, Marek ŠEBELA a René LENOBL. Proteolytické enzymy: význam pro proteomiku. Chemické listy. Praha: Czech Chemical Society, 2005, roč. 99, č. 12, s. 896-905. ISSN 0009-2770.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proteolytické enzymy: význam pro proteomiku
Název česky Proteolytické enzymy: význam pro proteomiku
Název anglicky Proteolytic enzymes: Significance for proteomics
Autoři HAVLIŠ, Jan, Tatiana ŠTOSOVÁ, Marek ŠEBELA a René LENOBL.
Vydání Chemické listy, Praha, Czech Chemical Society, 2005, 0009-2770.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.445
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000234182000005
Klíčová slova anglicky TANDEM MASS-SPECTROMETRY; AMINO-ACID SEQUENCE; PROTEIN IDENTIFICATION; POLYACRYLAMIDE-GELS; QUADRUPOLE-TIME; LYSOBACTER-ENZYMOGENES; CHEMICAL-MODIFICATION; CARBOXYPEPTIDASE-Y; PSEUDOMONAS-FRAGI; MEMBRANE-PROTEINS
Štítky AMINO-ACID SEQUENCE, CARBOXYPEPTIDASE-Y, CHEMICAL-MODIFICATION, LYSOBACTER-ENZYMOGENES, MEMBRANE-PROTEINS, POLYACRYLAMIDE-GELS, PROTEIN IDENTIFICATION, PSEUDOMONAS-FRAGI, QUADRUPOLE-TIME, TANDEM MASS-SPECTROMETRY
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jan Havliš, Dr., učo 743. Změněno: 2. 7. 2009 18:59.
Anotace
Proteolytic enzymes (peptidases) are important tools for proteomic research. This article reviews their application to digestion of proteins, which commonly precedes the mass spectrometry analysis of proteins. In the opening part, mechanism of proteolysis is described together with a detailed introduction to classification and nomenclature of enzymes. The following part brings an overview of proteolytic enzymes that are currently used in expression and functional proteomics including their properties and specificity. The review continues with reports on assays of proteolytic activity and computer prediction of peptide cleavage. The methodology of in-solution and in-gel digestion of samples and the use of peptidases for cleavage of proteins on membrane surfaces is also mentioned. Furthermore, chemical modifications of peptidases for improving their stability to autolysis and thermal inactivation are documented. Peptidase treatment of hydrophobic proteins in solutions containing organic solvents are also mentioned. Finally, new perspectives of proteolysis in shotgun proteomics are outlined.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 06:27