FRIEDMANNOVÁ, Lucie, Karel STANĚK a Milan KONEČNÝ. Tvorba otevřeného regionálního atlasu. Online. Kartografické listy. Bratislava, 2005, roč. 2005, č. 13, s. 43-52, 128 s. ISSN 1336-5274. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tvorba otevřeného regionálního atlasu
Název česky Tvorba otevřeného regionálního atlasu
Název anglicky Design of the open regional atlas
Autoři FRIEDMANNOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant), Karel STANĚK (203 Česká republika) a Milan KONEČNÝ (203 Česká republika)
Vydání Kartografické listy, Bratislava, 2005, 1336-5274.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00013130
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky electronic atlas; cartographic generalization; visualization; SVG; landscape skeleton
Štítky cartographic generalization, electronic atlas, landscape skeleton, SVG, visualization
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Friedmannová, Ph.D., učo 80. Změněno: 18. 10. 2007 15:08.
Anotace
Otevřený regionální atlas je jedním z nosných projektů Laboratoře geoinformatiky a kartogra-fie při Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Cílem projek-tu je vytvořit kartografické publikační prostředí pro prezentaci výsledků geografického výzkumu v regionu Jižní Moravy. Otevřený elektronický atlas je koncipován jako prostředek kartografické komunikace mezi zpracovatelem geografické informace v nejširším slova smyslu a jejím příjem-cem / uživatelem. Otevřenost atlasu spočívá v možnostech zařazovat nová témata, aniž by byla porušena jak ob-sahová tak grafická konzistence celého atlasu (vyplněním dotazníku pro zařazení nového tématu do vhodného oddílu atlasu podle zásad izomorfizmu obsahu a navržení vhodného stylu pro vizua-lizaci) na jedné straně a dále v možnostech rozšiřování metod kartografické vizualizace. Jedná se o plnohodnotný elektronický atlas, který je schopen flexibilně reagovat na podněty ze strany uživatele a ten je tak schopen exploratorní analýzy zprostředkované geografické informace.
Anotace anglicky
Electronic atlases are topical theme of contemporary cartographic research and production. Issue of our article is design of open electronic atlas of the south Moravia region. Atlas is open for inserting new cartographic methods and themes. In frame of the design of the atlas we can distinguish two main design streams: 1) technological and 2) cartographic infrastructure. According to technological issues are developed atlas engine, client interface and inserting interface. Cartographic infrastructure is core of the atlas. The infrastructure is composed from reference base, generalization and visualization schemas and methods, visualization styles, verification mechanisms and transformation procedures. According to use SVG as a graphical environment of the atlas we made brief preview of similar atlas projects. The software results of our research will be published under suitable open source licence.
Návaznosti
GA205/03/1102, projekt VaVNázev: Otevřený regionální elektronický atlas
Investor: Grantová agentura ČR, Otevřený regionální elektronický atlas
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 05:11