ŠVIHÁLEK, Jiří, Jakub HOFMAN, Klára KUBOŠOVÁ a Ladislav DUŠEK. Community-level physiological profiles of soil bacteria - statistical analysis. In ECOTOX 2005 "Advances and Trends in Ecotoxicology" BOOK OF ABSTRACTS. ISBN 80-210-3799-7. 2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Community-level physiological profiles of soil bacteria - statistical analysis
Název česky Stanovení funkční diverzity půdních mikroorganismů - statistcká analýza
Autoři ŠVIHÁLEK, Jiří (203 Česká republika), Jakub HOFMAN (203 Česká republika, garant), Klára KUBOŠOVÁ (203 Česká republika) a Ladislav DUŠEK (203 Česká republika).
Vydání ECOTOX 2005 "Advances and Trends in Ecotoxicology" BOOK OF ABSTRACTS, 2005.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00014600
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3799-7
Klíčová slova anglicky CLPP; Soil bacteria; PCA
Štítky CLPP, PCA, Soil bacteria
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D., učo 22745. Změněno: 24. 2. 2010 21:57.
Anotace
The aim of this work was to suggest analytical approaches for assessment of community-level physiological profiles (CLPP) of soil microorganisms determined by BIOLOG method. For demonstration of analytical approaches 4 soils with known biology and physical-chemistry properties were used. Shannon-Weaver diversity index , evenness, principal component analysis and cluster analysis were used to assess CLPP. Evaluting parameters were trapezoid areas under the curve (TA) and values of absorbance after 48 and 72 hours of incubation. As the result T-TA was choosen as the most sensitive parameter for CLPP assessment. The distribution of soils evaluted by T-TA corresponded with their biology and physical-chemistry properties. Interpretation of CLPP data requires information from all of analytical methods used. This would be a manual for rutine evaluating of CLPP.
Anotace česky
Cílem této práce je navrhnout postup pro hodnocení fyziologického profilu společenstva půdních mikroorganismů (CLPP) stanoveného metodou BIOLOG. Pro hodnocení byl použit Shannon-Weaverův index diverzity, evenness, analýza hlavních komponent a shluková analýza. Tyto metody jsou v literatuře používány nejčastěji. Pro hodnocení byly zvoleny 3 parametry: plocha pod křivkou (TA) a hodnoty absorbance ve 48. a 72. hodině inkubace. Celý postup hodnocení dat včetně standardizace hustoty inokula byl demonstrován na hodnocení 4 reálných půd, u kterých byly známy biologické a fyzikálně-chemické vlastnosti. Nejcitlivějším parametrem pro hodnocení se v této práci ukázal parametr TA spočítaný ze standardizovaných dat (T-TA). Hodnocením CLPP pomocí všech zkoumaných metod a propojením jejich výsledků v jeden celek došlo k rozdělení 4 zkoumaných půd. Toto rozdělení odpovídalo rozdělení půd podle biologických a fyzikálně-chemických vlastností. Na základě všech těchto znalostí byly diskutovány příčiny rozdělení půd dle CLPP. Funkční diverzita stanovená metodou BIOLOG (dle nejcitlivějšího parametru T-TA) dává dobrou informaci o stavu půdních mikroorganismů. Je ale třeba dále konfrontovat výsledky s ostatními mikrobiálními parametry a vlastnostmi půdy pro získání komplexního pohledu na zkoumanou lokalitu.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 15:34