ŠPÁC, Jií. Kardiovaskulární choroby u nemocných s poškozenou funkcí ledvin. Vnitní lékaství. Praha, 2005, roč. 51, S2, s. S73-S78, 6 s. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kardiovaskulární choroby u nemocných s poškozenou funkcí ledvin
Název česky Kardiovaskulární choroby u nemocných s poškozenou funkcí ledvin
Název anglicky Cardiovascular disease in patients with impaired renal function.
Autoři ŠPÁC, Jií (203 Česká republika, garant).
Vydání Vnitní lékaství, Praha, 2005, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/05:00014808
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky cardiovascular diseases impaired renal function- risk factor
Změnil Změnil: doc. MUDr. Jiří Špác, CSc., učo 1102. Změněno: 5. 2. 2006 23:16.
Anotace
Kardiovaskulární onemocnní jsou i pes dosažené pokroky v diagnostice a terapii stále jedním z hlavních problém limitující osud nemocných s poškozenou funkcí ledvin a kardiovaskulární mortalita je významn ovlivována pítomností onemocnní ledvin. Nemocní s chorobami ledvin mají významn vyšší výskyt klasických rizikových faktor ischemické choroby srdení (ICHS) a jsou pítomny i netradiní specifické rizikové faktory, jejichž význam a vliv na prbh kardiovaskulárního onemocnní je v rzných fázích selhání ledvin rzný. Farmakologická léba tchto rizik je podstatn komplikovanjší a doposud její vliv na prognózu nemocných není zcela jasný. Také diagnostika akutních forem ICHS je mnohem obtížnjší a klinický prbh je ve srovnání s nemocnými bez postižení ledvin mnohem horší. Pi použití moderní antiagreganí a antikoagulaní léby je nutno myslet na vyšší výskyt komplikací. Zlepšení výsledk kardiovaskulární léby u nemocných s poškozenou funkcí ledvin by mohla pinést jedin asná detekce ICHS.
Anotace anglicky
Individuals with end-stage renal disease have a cardiovascular mortality rate that is 10 to 20 times greater than that in the general population. However, whether milder degrees of renal insufficiency are an independent predictor of cardiovascular outcomes is unclear. In several prospective studies, renal insufficiency, as documented by elevated creatinine levels, has been associated with an increased risk of cardiovascular events and mortality. Renal insufficiency is associated with a high prevalence of traditional cardiovascular risk factors, which may explain the association with cardiovascular events. Renal insufficiency may also amplify the severity of these risk factors, thus promoting cardiovascular risk.
Návaznosti
MSM0021622402, záměrNázev: Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:41