STRAŠÁK, Luděk, Lukáš FOJT, Iva SLANINOVÁ and Vladimír VETTERL. Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae. European Biophysics Journal. Berlin Heidelberg: Springer-Verlag, 2005, 34/2005, No 6, p. 773. ISSN 1432-1017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae
Name in Czech Působení magnetických polí o frekvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae
Authors STRAŠÁK, Luděk (203 Czech Republic), Lukáš FOJT (203 Czech Republic), Iva SLANINOVÁ (203 Czech Republic) and Vladimír VETTERL (203 Czech Republic, guarantor).
Edition European Biophysics Journal, Berlin Heidelberg, Springer-Verlag, 2005, 1432-1017.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 10610 Biophysics
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Impact factor Impact factor: 1.811
RIV identification code RIV/00216224:14310/05:00013215
Organization unit Faculty of Science
UT WoS 000231659200940
Keywords in English Yeast; proliferation; low-frequency magnetic field;Saccharomyces cerevisae
Tags low-frequency magnetic field, proliferation, Saccharomyces cerevisae, Yeast
Changed by Changed by: prof. RNDr. Vladimír Vetterl, DrSc., učo 1954. Changed: 6/2/2006 15:21.
Abstract
A 50 Hz magnetic field effect on the growth of yeasts Saccharomyces cerevisiae was studied. The cylindrical coil induced magnetic fields with inductions up to 10mT. Duration of exposure varied up to 24min. Exposure took place at laboratory temperature (20-23C) and the air ventilator maintained the temperature at the place of sample. We measured growth curves of yeasts in broth by spectrophotometer and the number of CFU (colony forming units) on solid soil. We found that magnetic field decreases the number of yeasts in broth, and slowed their growth down. The effect was stronger for stronger magnetic field inductions and for longer duration of exposure. On the other hand, only small decrease in comparison with control appeared during exposure on solid soil. It seems that the effect depends on the biological age of yeast culture. We observed bigger magnetic field effect after exposure in early stage of evolution of yeasts.
Abstract (in Czech)
Bylo studováno působení magnetických polí o frelvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae. Kvasinky byly umístěny ve válcové cívce, kde bylo indukováno magnetické pole o indukci až 10mT. Doba působení magnetického pole byla až 24 minut. Vzduchový ventilátor udržoval teplotu v místě vzorku v rozmezí 20-23C.Růstové křivky bakterií v živném roztoku byla měřeny spektrofotometricky. Byl stanoven počet CFU (colony forming units) na pevných půdách. Bylo zjištěno, že magnetické pole snižuje počet kvasinek v živném roztoku a zpomaluje jejich růst. Jev byl větší pro magnetické pole o vyšší indukci a delší dobu exposice. Na pevných půdách byl pozorován pouze malý pokles počtu kvasinek. Zdá se, že pozorovaný jev závisí na biologickém stáří kultury kvasinek. Magnetické pole působilo silněji v počátečních stadiích vývoje kvasinek.
Links
GA310/01/0816, research and development projectName: Vliv elektrických a magnetických polí o nízkých frekvencích na biologické systémy
Investor: Czech Science Foundation, The effect of low-frequency electric and magnetic fields on the biological systems
IAA4004404, research and development projectName: Interakce biopolymerů s ligandy a detekce jejich konformačních změn na fázových rozhraních pomocí elektrochemických a optických metod
Investor: Academy of Sciences of the Czech Republic, Interaction of biopolymers with ligands and detection of their conformation changes at interfaces by electrochemical and optical methods.
IBS5004107, research and development projectName: Aplikace biofyzikálních metod v biotechnologické a klinické praxi
Investor: Academy of Sciences of the Czech Republic, Application of biophysical methods in biotechnological and clinical praxis
PrintDisplayed: 26/4/2024 05:43