STRAŠÁK, Luděk, Lukáš FOJT, Iva SLANINOVÁ a Vladimír VETTERL. Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae. European Biophysics Journal. Berlin Heidelberg: Springer-Verlag, 2005, roč. 34/2005, č. 6, s. 773. ISSN 1432-1017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Effect of 50 Hz magnetic fields on yeasts Saccharomyces cerevisae
Název česky Působení magnetických polí o frekvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae
Autoři STRAŠÁK, Luděk (203 Česká republika), Lukáš FOJT (203 Česká republika), Iva SLANINOVÁ (203 Česká republika) a Vladimír VETTERL (203 Česká republika, garant).
Vydání European Biophysics Journal, Berlin Heidelberg, Springer-Verlag, 2005, 1432-1017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10610 Biophysics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 1.811
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00013215
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000231659200940
Klíčová slova anglicky Yeast; proliferation; low-frequency magnetic field;Saccharomyces cerevisae
Štítky low-frequency magnetic field, proliferation, Saccharomyces cerevisae, Yeast
Změnil Změnil: prof. RNDr. Vladimír Vetterl, DrSc., učo 1954. Změněno: 6. 2. 2006 15:21.
Anotace
A 50 Hz magnetic field effect on the growth of yeasts Saccharomyces cerevisiae was studied. The cylindrical coil induced magnetic fields with inductions up to 10mT. Duration of exposure varied up to 24min. Exposure took place at laboratory temperature (20-23C) and the air ventilator maintained the temperature at the place of sample. We measured growth curves of yeasts in broth by spectrophotometer and the number of CFU (colony forming units) on solid soil. We found that magnetic field decreases the number of yeasts in broth, and slowed their growth down. The effect was stronger for stronger magnetic field inductions and for longer duration of exposure. On the other hand, only small decrease in comparison with control appeared during exposure on solid soil. It seems that the effect depends on the biological age of yeast culture. We observed bigger magnetic field effect after exposure in early stage of evolution of yeasts.
Anotace česky
Bylo studováno působení magnetických polí o frelvenci 50 Hz na kvasinky Saccharomyces cerevisae. Kvasinky byly umístěny ve válcové cívce, kde bylo indukováno magnetické pole o indukci až 10mT. Doba působení magnetického pole byla až 24 minut. Vzduchový ventilátor udržoval teplotu v místě vzorku v rozmezí 20-23C.Růstové křivky bakterií v živném roztoku byla měřeny spektrofotometricky. Byl stanoven počet CFU (colony forming units) na pevných půdách. Bylo zjištěno, že magnetické pole snižuje počet kvasinek v živném roztoku a zpomaluje jejich růst. Jev byl větší pro magnetické pole o vyšší indukci a delší dobu exposice. Na pevných půdách byl pozorován pouze malý pokles počtu kvasinek. Zdá se, že pozorovaný jev závisí na biologickém stáří kultury kvasinek. Magnetické pole působilo silněji v počátečních stadiích vývoje kvasinek.
Návaznosti
GA310/01/0816, projekt VaVNázev: Vliv elektrických a magnetických polí o nízkých frekvencích na biologické systémy
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv elektrických a magnetických polí o nízkých frekvencích na biologické systémy
IAA4004404, projekt VaVNázev: Interakce biopolymerů s ligandy a detekce jejich konformačních změn na fázových rozhraních pomocí elektrochemických a optických metod
Investor: Akademie věd ČR, Interakce biopolymerů s ligandy a detekce jejich konformačních změn na fázových rozhraních pomocí elektrochemických a optických metod
IBS5004107, projekt VaVNázev: Aplikace biofyzikálních metod v biotechnologické a klinické praxi
Investor: Akademie věd ČR, Aplikace biofyzikálních metod v biotechnologické praxi
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 21:35