NOVÁK, Mirko, Václav PŘENOSIL, Miroslav SVÍTEK a Zdeněk VOTRUBA. Problémy spolehlivosti, životnosti a bezpečnosti systémů. In Problémy spolehlivosti, životnosti a bezpečnosti systémů. první. Ústav informatiky AV ČR: Neural Network World, 2005. s. 140 - 236. Edice monografií NNW. ISBN 80-903298-2-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problémy spolehlivosti, životnosti a bezpečnosti systémů
Název česky Problémy spolehlivosti, životnosti a bezpečnosti systémů
Název anglicky Problems of reliability, lifetime and safety of systems
Autoři NOVÁK, Mirko (203 Česká republika), Václav PŘENOSIL (203 Česká republika, garant, domácí), Miroslav SVÍTEK (203 Česká republika) a Zdeněk VOTRUBA (203 Česká republika).
Vydání první. Ústav informatiky AV ČR, Problémy spolehlivosti, životnosti a bezpečnosti systémů, od s. 140 - 236, 97 s. Edice monografií NNW, 2005.
Nakladatel Neural Network World
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14330/05:00021076
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 80-903298-2-9
Klíčová slova česky spolehlivost hybridních systémů; bezpečnost systémů; život; zálohování; predikční diagnostika; mikrospánek
Klíčová slova anglicky reliability of the hybrid systems; safety of the systems; lifetime; backuping; predicting diagnostics; microsleeping
Štítky backuping, lifetime, microsleeping, predicting diagnostics, safety of the systems
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Ing. Václav Přenosil, CSc., učo 169249. Změněno: 14. 9. 2017 15:17.
Anotace
Tématem knihy je problematiku umělých systémů, zejména technických (a z nich především dopravních) a podmínky jejich způsobilosti k provozu (provozuschopnosti), funkční spolehlivosti, bezpečnosti a životnosti. Celý obsah knihy jsme rozdělili do pěti částí. V první části jsou postupně ukázány základní problémy rozsáhlých systémů, význam jejich funkční spolehlivosti, životnosti a bezpečnosti, jsou zde diskutovány struktury umělých systémů, je zde pojednáno o systémových funkcích, jejich parametrech a o nezávisle proměnných. Dále jsou zde ukázány metody vyšetřování tzv. oblastí přijatelnosti. Druhá část knihy se zabývá dlouhodobou časovou dynamikou chování systémů. Počíná výkladem problematiky čar života jako jednoho z mimořádně významných nástrojů pro analýzu životnosti systémů, pro predikci jejich kritických a havarijních stavů a pro hledání optimálních cest k nápravě a restituci jejich vlastností v situacích, kdy počíná hrozit nebezpečí jejich selhání. Dále je v této části knihy pojednáno o spolehlivosti funkčních bloků, z nichž se složitější systémy sestávají a o vztahu těchto dílčích spolehlivostí ke spolehlivosti celku. Třetí část knihy je věnována interakcím, ke kterým mezi dílčími funkčními bloky ve složitějších systémech dochází. Všímáme si zde jak interakcí v oblasti výkonných funkcí, tak interakcí při přenosu a zpracování informací. Velkou pozornost věnujeme pojmu a funkcím rozhraní (interfejsů, synapsí) a překladům informací, ke kterým na nich dochází. Z, zabýváme se zde též otázkami neurčitosti těchto informací a možnostemi přirozené či záměrné ignorace jejich částíi. Čtvrtá část se týká možností, kterými můžeme docílit zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti systémů. Ukazujeme zde jednotlivé možné přístupy a zvláštní pozornost věnujeme problematice analýzy citlivostí funkcí systému na změny jeho parametrů a metodice predikční diagnostiky jako nástroje pro vytváření progresivních systémů s vysokou spolehlivostí, ochranných, obraných a zabezpečovacích systémů. V poslední, páté části knihy, se věnujeme mimořádně závažným otázkám souvisejícím se spolehlivostí interakce lidského činitele s umělým systémem, a to jednak v roli jeho tvůrce, či operátora (řidiče, pilota, dispečera) nebo uživatele. V této části knihy se zabýváme též otázkami nároků, které obsluha, řízení a užívání složitých a výkonných umělých systémů na člověka kladou a cestami, jak jednak zvýšit jeho odolnost proti poklesům pozornosti, ke kterým nezbytně při každém delším styku s umělým systémem dochází, jednak jak řešit pomocné systémy, které mohou lidského operátora před příchodem takového stavu zavčas a účinně varovat.
Anotace anglicky
Topic of this book is discussion of the improvement reliability of the technical systems. Main theme is reliability of the interaction among a human operator and a technical system. The main methodical tool considered here for the purpose of detection and prediction of an operators micro-sleep is the analysis of EEG signals resulting from thalamo-cortical oscillations, which can be detected in the human operators head. If the results of such an analysis are presented back to the particular operator in a suitable way, they can have positive influence the level of his/her attention. This opens the way for operator training for higher resistance to decrease of attention and for micro-sleep prevention. A possible recommendable set of significant parameters (markers) of EEG character, suitable for micro-sleep detection is proposed, its practical application discussed and preliminarily experimentally verified.
VytisknoutZobrazeno: 19. 3. 2024 12:46