Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inproceedings{624646, author = {Šupálková, Veronika and Stavělíková, Helena and Křížková, Soňa and Mikelová, Radka and Horna, Aleš and Havel, Ladislav and Kizek, René}, address = {Brno}, booktitle = {Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků}, keywords = {capsaicin; HPLC; electrochemical detection}, language = {cze}, location = {Brno}, isbn = {80-210-3943-4}, pages = {100-101}, publisher = {Masarykova universita}, title = {Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí}, year = {2006} }
TY - JOUR ID - 624646 AU - Šupálková, Veronika - Stavělíková, Helena - Křížková, Soňa - Mikelová, Radka - Horna, Aleš - Havel, Ladislav - Kizek, René PY - 2006 TI - Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí PB - Masarykova universita CY - Brno SN - 8021039434 KW - capsaicin KW - HPLC KW - electrochemical detection N2 - ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního elektrochemického chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Na základě experimentálních výsledků z cyklické voltametrie jsme se zaměřili na navržení nejvhodnějších podmínek pro průtokovou analýzu kapsaicinu. Ze závislosti výšky signálu a aplikovaného potenciálu jsme sestrojili hydrodynamický voltamogram, pomocí kterého jsme vybrali nejvhodnější potenciál aplikovaný na elektrody. Na pozorovanou elektrochemickou dopověď měl také výrazný vliv průtok mobilní fáze. Při nízkých průtocích byly píky méně vyvinuté a symetrické. Se zvyšující se rychlostí průtoku mobilní fáze byly píky symetrické a velmi dobře vyvinuté. Zjistili jsme, že námi používaná metoda je rychlá, senzitivní a umožňuje stanovit i stopová množství kapsaicinu. Navíc jsme navrženou metodiku aplikovali při analýze rozdílů v obsahu kapsaicinu u jednotlivých sbírkových odrůd papriky. ZÁVĚR Metoda byla optimalizována a následně použita pro stanovení kapsaicinu v plodech papriky. Námi navržený postup bude využit pro charakterizaci jednotlivých odrůd papriky uložených v genové bance s ohledem na obsah kapsaicinu. ER -
ŠUPÁLKOVÁ, Veronika, Helena STAVĚLÍKOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Radka MIKELOVÁ, Aleš HORNA, Ladislav HAVEL a René KIZEK. Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. In \textit{Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků}. Brno: Masarykova universita, 2006, s.~100-101, 125 s. ISBN~80-210-3943-4.
|