VAŠÍČEK, Osvald a Karel MUSIL. The Czech Economy with Inflation Targeting Represented by DSGE Model: Analysis of Behaviour. Brno: CVKSČE MU, 2005, 62 s. WP č.7/2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Czech Economy with Inflation Targeting Represented by DSGE Model: Analysis of Behaviour
Název česky Česká ekonomika s inflačním cílením reprezentována DSGE modelem: Analýza chování
Autoři VAŠÍČEK, Osvald a Karel MUSIL.
Vydání Brno, 62 s. WP č.7/2005, 2005.
Nakladatel CVKSČE MU
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Czech economy; inflation targeting; DSGE model; rational expectation; monetary policy; Taylor rule; Kalman filter with maximum likelyhood
Štítky czech economy, DSGE model, inflation targeting, monetary policy, rational expectation, Taylor rule
Změnil Změnila: Ing. Naďa Voráčová, učo 62883. Změněno: 26. 5. 2009 13:25.
Anotace
The working paper is aimed to the behaviour analysis of the Czech economy with inflation targeting regime represented by a New Keynesian dynamic stochastic general equilibrium model (DSGE) consistently based on theoretical microeconomic foundations. The model is created by the relations of finished goods producing and intermediate goods producing firms, representative households and a central bank. Monetary policy of the central bank is represented by the generalized Taylor rule. The working paper contains the method for solving a linearized model containing rational expectations. The Kalman filter with maximum likelihood is introduced for an estimation of the solved model. The Kalman smoother is used for an estimation of the smoothed inflation target, which is an unobserved state. The model seems to give very satisfactory approximation of the Czech economy behaviour. The final part of the working paper is devoted to the analysis of behaviour based on simulated model responses.
Anotace česky
Studie je zaměřena na analýzu chováaní české ekonomiky v podmínkách inflačního cílení, která je představována novokeynesiánským dynamickým stochastickým modelem všeobecné rovnováhy (DSGE) důsledně odvozeným na teoretických mikroekonomických základech. Model je tvořen relacemi pro firmy konečné výroby, pro meziprodukty, pro reprezentativní domácnosti a pro centrální banku. Monetární politika centrální banky je v modelu reprezentována zobecněným Taylorovým pravidlem. Studie obsahuje postup řešení lineárního modelu s racionálními očekáváními. Pro odhad parametrů vyřešeného modelu je zvolen Kalmanův filtr s maximální věrohodností odhadovaného modelu. K odhadu vyhlazeného vývoje inflačního cíle, který je nepozorovatelným stavem, je užit Kalmanův smoother. Ukázalo se, že kvantifikovaný DSGE model je velmi uspokojivou aproximací pro chování české ekonomiky. Závěrečná část studie je věnována analýze chování ekonomiky na základě simulací modelových odezev na exogenní šoky.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 11:23