ZAORÁLKOVÁ, Linda, Viktor KANICKÝ, Karel NOVOTNÝ a Aleš HRDLIČKA. Analysis of ceramics by laser ablation based techniques. In Book of abstracts. Antwerp: University of Antwerp, 2005, s. 106.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analysis of ceramics by laser ablation based techniques
Název česky Analýza keramiky metodami laserové ablace
Autoři ZAORÁLKOVÁ, Linda (203 Česká republika, garant), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika), Karel NOVOTNÝ (203 Česká republika) a Aleš HRDLIČKA (203 Česká republika).
Vydání Antwerp, Book of abstracts, s. 106-106, 2005.
Nakladatel University of Antwerp
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Belgie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00025544
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky ceramics; LA-ICP-AES; LIBS
Štítky ceramics, LA-ICP-AES, LIBS
Změnil Změnil: Mgr. Aleš Hrdlička, Ph.D., učo 22863. Změněno: 19. 5. 2009 15:42.
Anotace
Many routine techniques are employed in analysis of ceramics. Classical methods using dissolution and succesive solution analysis are time-consuming and destructive. Furthermore, the digestion of ceramic samples is often incomplete. Therefore other analytical techniques are employed that make it possible to eliminate dissolution procedures. Laser ablation inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (LA-ICP-AES) was used for the analysis of ceramic tiles which represent two- or three-layer structures. It was found that laser ablation ICP-AES and other laser ablation based techniques (e.g. LIBS laser-induced breakdown spectroscopy) could be helpful in ceramic technology as a tool for depth profile analysis. These methods are free from complicated sample preparation and handling procedures; they are faster; more effective and non-destructive; only low amount of sample is taken. Due to these advantages the laser techniques can be useful in archaeology and art as a convenient tool not only for ceramic samples. Because archaeological ceramic objects have a high historical value, it is impossible to destroy them by digestion. On the other hand information about composition is demanded for better understanding of relations in the past.
Anotace česky
Pro analýzu keramiky se používá řada metod. Klasické metody používající rozklad a následnou analýzu roztoku jsou destruktivní a časově náročné. Navíc je rozklad keramických vzorků často nedokonalý. Proto jsou používány jiné metody, aby se zamezilo rozkladu. Laserová ablace ve spojení s atomovou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (LA-ICP-AES) byla použita pro analýzu keramických obkladů. Bylo zjištěno, že metody používající laserové techniky jsou užitečné v technologii keramiky jako nástroj pro hloubkové profilování. Tyto metody jsou bez komplikované přípravy vzorků, jsou rychlé, mohou být užity i v archeologii.
Návaznosti
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 12:17