2006
Optimalizace izolace bakteriální DNA amplifikovatelné v PCR
NĚMCOVÁ, Petra, Alena ŠPANOVÁ, Bohuslav RITTICH a Daniel HORÁKZákladní údaje
Originální název
Optimalizace izolace bakteriální DNA amplifikovatelné v PCR
Název anglicky
Optimization of the method of PCR-ready DNA izolation
Autoři
NĚMCOVÁ, Petra (203 Česká republika), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika), Bohuslav RITTICH (203 Česká republika, garant) a Daniel HORÁK (203 Česká republika)
Vydání
Brno, X. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, od s. 105-105, 1 s. 2006
Nakladatel
Masarykova univerzita
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/06:00015625
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
80-210-3942-6
Klíčová slova anglicky
DNA; magnetic particles; Lactobacillus; PCR
Štítky
Změněno: 19. 12. 2006 15:31, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.
V originále
Byl optimalizován postup izolace bakteriální DNA pomocí magnetických částic P(HEMA-co-GMA) (1/1) pokrytých karboxylovými skupinami (0,764 mM COOH/g ). Jako kontrola byly použity magnetické částice silikagelu (CPG, USA). Adsorpce DNA probíhala v prostředí vysoké koncentrace PEG 6000 a NaCl. K testování byla použita DNA izolovaná z bakterií rodu Lactobacillus narostlých v čisté kultuře. Při eluci DNA z částic bylo ověřováno použití různých pufrů (voda, TE, TBE a TAE pufr), doby eluce a způsobů promíchávání částic. Nejvhodnější postup byl použit při izolaci DNA z bakterií rodu Lactobacillus obsažených v mléčných výrobcích. Bakterie rodu Lactobacillus byly identifikovány pomocí PCR s rodově specifickými primery LbLMA 1-rev a R16-1 (Dubernet a spol., 2002). Druh Lactobacillus acidophilus byl identifikován pomocí PCR s druhově specifickými primery Aci I a Aci II (Tilsala a kol., 1997).
Anglicky
The procedure was optimalised for the solid-phase bacterial DNA isolation using magnetic particles P(HEMA-co-EDMA) (1/1)covered by carboxyl groups (0,764 mM COOH/g). Magnetic silica particles (CPG, USA) were used as control. DNA adsorption was carried out in high PEG and NaCl concentrations. DNA isolated from pure cultures of bacteria of genus Lactobacillus was used. DNA elution was tested using different buffers (TE, TBE, TAE, water) and time durations including different intensity of sample mixing. The most suitable procedure was used for DNA isolation from bacteria of genus Lactobacillus in dairy products. Bacteria of genus Lactobacillus were identified using PCR with genus specific primers LbLMA 1-rev and R16-1 (Duberbet et al., 2002). The species Lactobacillus acidophilus was identified using PCR with species specific primers AciI and AciII (Tilsala et al. 1997).
Návaznosti
GA203/05/2256, projekt VaV |
| ||
MSM0021622415, záměr |
| ||
1G57037, projekt VaV |
|